Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A megbocsátás ereje - mindfulness gyakorlat

A megbocsátás ereje - mindfulness gyakorlat

Mindannyian cipelünk magunkkal valamiféle neheztelést, olyan sérülést, amit a múltban okoztak nekünk – ez pedig fájdalmas. Amikor valamihez ily módon ragaszkodsz, újra meg újra át fogod érezni a fájdalmat. A nehezteléssel kapcsolatban sokszor érezhetjük úgy: megvéd bennünket attól, hogy a jövőben újra fájdalom érjen minket. A megbocsátás nyomán azonban a szívedben hely szabadul fel, ahol a szeretet és a törődés egyaránt gyökeret verhet. A megbocsátással búcsút mondhatsz a fájdalmas élményeknek, és felszabadíthatod az elmédet és a szívedet egyaránt.

LÉPÉSEK

1.Vegyél fel egy kényelmes testhelyzetet a meditációhoz, és a gyengédség gondolatával hangolódj rá a testedre. Figyeld meg a testedet: érzel-e bárhol kényelmetlenséget vagy feszültséget? Ha igen, próbáld feloldani azt!

2. Gondolj valakire, akire neheztelsz! Az első pár alkalommal, amikor ezt a gyakorlatot végzed, ne gondolj olyan emberre, akivel kapcsolatban erős érzelmeid vannak! Kezdd valami egyszerűbbel. Gondold végig, hogyan ártott neked az illetõ, és miért is neheztelsz rá tulajdonképpen.

3. Tökéld el magadban, hogy a nyitottságot és a szeretetet fogod ápolni a szívedben. Ha ellenállásba ütközöl, figyeld meg a jelenlétét anélkül, hogy félrelöknéd azt. Időbe telik, míg az ember szíve újra megnyílik – éppen ezért semmit se erőltess!

4. Kezdj megbocsátó mondatokat megfogalmazni magadban – hangolódj rájuk, amennyire csak tudsz. Lassan mondd ki magadban a mondatokat, próbálj ritmusra lelni bennük. Segíthet, ha a mondatokat a kilégzések alatt, illetve minden második kilégzés során ismétled el. Próbáld ki ezt például: Megbocsátok. (Vagy: Megbocsátok, amennyire ebben a pillanatban képes vagyok rá.) Hagyom, hogy a fájdalom kiszabaduljon a szívemből.

5. Hat-hét perc elteltével fejezd be a mondatok ismétlését. Figyelmedet irányítsd magadra, és ismerd fel, hogy te is okoztál már fájdalmat másoknak. Nem kell, hogy elmerülj ezeknek az eseteknek a részleteiben: a lényeg, hogy beismerd, szándékosan vagy szándékod ellenére, de bizony te is okoztál már nehézséget másoknak! Idézz fel valakit, akit megbántottál. Kérj magadban bocsánatot ettől a valakitől. Használd ezeket a mondatokat: Bocsánatot kérek minden fájdalomért, amit neked okoztam. Találj helyet a szívedben a vétkem megbocsátására. Bocsássunk meg egymásnak!

6. Öt perc elteltével térj vissza a testedhez. Lélegezz mélyen pár percig: pihentesd a figyelmed a lélegzeteden, mielőtt kinyitnád a szemed.

BIZTONSÁG ÉS MEGBOCSÁTÁS


Amikor a megbocsátás érzését ápoljuk magunkban, akaratlanul is gyengének érezhetjük magunkat, vagy azt gondolhatjuk, hogy egy jövőbeli fájdalomnak szolgáltatjuk ki magunkat.

Ne feledd:
a megbocsátás nem jelenti azt, hogy valakit újra beengedünk az életünkbe, azt sem, hogy engedjük, hogy újra fájdalmat okozzon nekünk, vagy hogy kibékültünk azokkal a dolgokkal, amiket ez a bizonyos valaki tett. A haragnak úgy is búcsút mondhatsz, hogy közben fenntartod az egészséges határokat. A megbocsátó szív kijelöli a határait – éppen azért, mert törődik magával. A neheztelő szív félelemből teszi ugyanezt.

Forrás: Matthew Sockolov - A tudatosság gyakorlása

Tartalomhoz tartozó címkék: önfejlesztés
Az oldal tetejére