Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A táplálkozás és a hormonrendszer kapcsolata

A táplálkozás és a hormonrendszer kapcsolata

Minden hormontermelő szervünk működéséhez elengedhetetlen nagy mennyiségű ásványi anyag jelenlété, enélkül gyakorlatilag nem tudnak termelődni es működni a hormonok.

Az ásványi anyagok kérdésé, azaz a hiányuk vagy a jelenlétük részben megmagyarázza azt is, hogy nők körében miért sokkal több a hormonális megbetegedés és probléma, mint a férfiak körében. Ha ugyanazt a táplálékot eszi egy nő és egy férfi, a nők akkor is hamarabb betegszenek meg endokrin betegségekben, mert serdülő koruktól minden hónapban sok-sok vörösvérsejtet, ezekkel együtt pedig értékes ásványi anyagokat is veszítenek.

Sajnos a mai táplálkozás nem kedvez az ásványi anyagok bevitelének, rengeteg olyan ételt fogyasztanak az emberek, amik egyáltalán nem tartalmaznak értékes ásványi anyagokat, ráadásul olyan adalékokkal vannak tele, amelyek megakadályozzak annak a kevés ásványi anyagnak a felszívódását is, ami véletlenül bekerül a szervezetbe. A jótékony ásványi anyagok helyére települnek be a nehézfémek, ami leginkább és elsőként az endokrin szerveket érinti.

Ehhez adódnak a krónikus vírusok, amelyek szeretik a nehézfémes közeget, és máris teret engednek az autoimmun, a gyulladások és egyéb degeneratív folyamatoknak.

Itt következzen egy rövid összefoglaló azokról az élelmiszerekről, amelyek negatívan befolyásoljak a hormonrendszer működését, és ezért érdemes kerülni fogyasztásukat.

Cukor

A cukorfogyasztás, és a hozzáadott cukrok serkentik az inzulintermelést, stresszt jelent a mellékvesének, így több kortizol termelődik, ezáltal viszont emelkedik a vércukorszint, ami még több inzulin termelésére készteti a hasnyálmirigyet. Ezenkívül a cukor az ösztrogén- és a tesztoszterontermelést is stimulálja, így a nemi hormonokban is zavart kelt. A cukor a táplálékban megakadályozza a króm felszívódását, ezáltal az összes hormon termelése, az inzulin, a petefészek, a mellékvese működése is további zavart szenved.

Tej

Bármennyire is az él a köztudatban, hogy a tej egészséges, ez egyáltalán nem így van. A tej semmilyen formában nem támogatja a csontjainkat, sőt inkább rombolja azokat a magas foszfáttartalom miatt. A tej nagyon erős gyulladáskeltő, a gyulladásos folyamatok pedig minden szinten zavarják a hormonjainkat, a mellékvese is folyamatosan dolgozik ilyenkor, felborul a HPA-tengely. A bélrendszeri gyulladások a bélflórát is felborítják, ez szintén zavarja a hormonegyensúlyt.

Glutén

A tejhez hasonlóan erős gyulladáskeltő, intoleranciát, bélrendszeri gyulladásokat okoz, akkor is, ha nem érzékeny rá valaki. Ilyen ember persze alig akad. A bélflóra felborulásával számos hormon működése zavart szenved, a gyulladás pedig a kortizolt, a HPA tengelyt borítja fel. Ráadásul azok a vegyi anyagok, a glifozát például, amivel a gabonákat permetezik, akár aratás előtt közvetlenül, szintén bekerülnek a szervezetbe az étellel együtt, és tovább rontják a már amúgy sem fényes helyzetet.

Alkohol

Az alkoholfogyasztás szintén nem kedvez a hormonjaink működésének. A bélrendszerben is gyulladást okoz, felborítva a flórát, illetve az alkohol megakadályozza számtalan jótékony ásványi anyag felszívódását, ami hiányállapotokhoz vezet. Azt is láttuk, hogy a máj mennyire fontos szerepet játszik a felesleges hormonok lebontásában, ám ha alkohollal terheljük, az egy idő után komolyan felboríthatja a hormonháztartást.

Forrás: Dr. Csomai Zita - Egészséges hormonrendszer

Tartalomhoz tartozó címkék: életmód
Az oldal tetejére