Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A táplálkozás és az étrend jelentősége a nehézfém-kivezetés során

A táplálkozás és az étrend jelentősége a nehézfém-kivezetés során

Számtalan élelmiszer erősen szennyezett a nehézfémekkel; a legtöbb ember nincs tisztában ezekkel a veszélyekkel. Nap mint nap nagy mennyiségben találkozunk velük, ez ma már elkerülhetetlen. Tudatos életmóddal, vásárlással és gondosan kiválasztott beszerzőhelyekkel javíthatunk ezen. Az is sokat segít, ha sokféle ételt különböző helyekről szerzünk be, így az egy-egy területre jellemző nehézfémek kevésbé halmozódnak fel. Ha például valaki mindig egy típusú ételt fogyaszt egy beszerzőhelyről, akkor az arra a helyre jellemző nehézfémek, méreganyagok nagy mennyiségben felhalmozódnak, míg azokból, melyek nincsenek bennük, súlyos hiányállapot alakulhat ki. Emellett azt is jó, ha tudjuk, hogy vannak olyan ételek, amelyek segítenek a felhalmozódott nehézfémek eltávolításában, míg vannak olyanok is, melyek akadályozzák ezt a folyamatot.

A nehézfém-kivezetés során javasolt élelmiszerek

A kéntartalmú élelmiszerek segíthetnek a nehézfémek eltávolításában a szervezetből. Ilyenek például a káposztafélék, a hagymafélék, a brokkoli és a fokhagyma. Előfordulhat, hogy amikor valaki elkezdi a kivezetést, akkor ezen ételek fogyasztása ront az állapoton, mert még intenzívebben mozgatják meg a nehézfémeket. Azonban a legtöbb esetben inkább javítanak a helyzeten, mert a kiszabadult nehézfémeket megkötik és kivezetik. A növények számtalan gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású vegyületet tartalmaznak, melyek enyhítik a felszabadult nehézfémek okozta károkat

Fokhagyma

A fokhagyma azontúl, hogy ként is tartalmaz, képes felszabadítani a nehézfémeket, például az ólmot és a kadmiumot. A fokhagyma hatóanyagai közé tartoznak a szulfidok, amelyek segítenek a nehézfémek kiválasztásában és az antioxidáns-védelem erősítésében.

Brokkoli

A brokkoli nagy mennyiségben tartalmaz glukorafanint, amely hatékonyan eltávolítja a nehézfémeket, különösen az ólmot a szervezetből. A glukorafanin hatékonyan csökkenti a vérben található nehézfémek szintjét, és erősíti az antioxidáns védelmet.

Chlorella

A chlorella egy édesvízi mikroalga, amely nagy mennyiségben tartalmaz klorofillt, aminosavakat és poliszacharidokat. Ahogy korábban volt már róla szó, a chlorella hatékonyan távolítja el a szervezetből a nehézfémeket – különösen az ólmot és a kadmiumot –, mert képes kimozdítani őket a sejtek belsejéből.

Kurkuma

Azontúl, hogy antioxidáns hatású, erős gyulladáscsökkentő és kelátképző is. A hatóanyaga, a kurkumin segíti a nehézfémek eltávolítását a szervezetből, különösen a higanyt és az ólmot.

A nehézfém-kivezetés során kerülendő élelmiszerek

Általában azok az élelmiszerek nehezítik a nehézfémek kivezetését, amelyek magas szinten tartalmaznak mérgező anyagokat, például az ipari feldolgozás során használt vegyszereket. A túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás is nehezítheti a nehézfémek kivezetését, mivel ezek a tényezők stresszt okoznak a szervezet számára, és megakadályozzák a hatékony méregtelenítést.

Szójatermékek

A szójatermékek, mint a tofu és a szójaszósz magas fitát- és kalciumtartalmuk miatt gátolhatják a nehézfémek kiválasztását. A fitátok ugyanis a bélben kötik meg a cinket, a vasat, a kalciumot és a magnéziumot, így ezeknek az ásványi anyagoknak a felszívódását is csökkenthetik. A fitátok azonban nemcsak az ásványi anyagokat, hanem a nehézfémeket is képesek megkötni, így ezek kiürülését is gátolják.

Tej és tejtermékek

A tej is az erősen szennyezett élelmiszerek közé tartozik. A tej és tejtermékek fogyasztása semmilyen szempontból nem javasolt, már a kezdeti, felkészülési szakaszban, a bélregeneráció alatt sem, a vírusgátlás időszakában is kifejezetten tilos, és ez érvényben marad nem csupán a nehézfém-kivezetés végéig, hanem életünk végéig. A tej erős gyulladáskeltő, táplálja a kórokozókat, hurutokat képez, emiatt minden méregtelenítő, kiválasztó funkciót akadályoz. A tejtermékekben található kazein és kalcium is befolyásolhatja a nehézfémek kiválasztását. A kalcium ugyanis versenyez a nehézfémekkel a vesékben, így akadályozhatja a nehézfémek kiválasztását.

Gabonák, búza, árpa, rozs

A gabonák, a búza és a búzakészítmények glutén- és fitáttartalma is gátolhatja a nehézfémek kiürülését. A glutén ugyanis sérülést okozhat a bél falában, és ezzel gátolhatja az ásványi anyagok és a nehézfémek felszívódását. A higanyról szóló részben láttuk, hogy az akadályozza a DPP IV enzimet, aminek a következtében az idegrendszert károsító gluteomorfin és egyéb neurotoxinok képződnek. A glutén erősen gyulladáskeltő, ami akadályozza a jótékony ásványi anyagok felszívódását és a vírusgátlást is. Emellett a fitátok is hasonlóan hatnak, mint a szójatermékek esetében.

Halak

A halakban található metil-merkaptán és metil-higany az egyik legveszélyesebb nehézfémforrás, mivel könnyen felszívódik a szervezetbe, és nagyon lassan választódik ki belőle. Emellett a halakban található higany és ólom is gátolhatja a kiválasztást, mivel ezek a nehézfémek az évek során felhalmozódnak a szervezetben.

Cukor

A cukor stressz a szervezetünk számára, a mellékvesét kortizoltermelésre készteti. A vírusokkal, nehézfémekkel terhelt mellékvese működése már amúgy is meggyengült, így ezt tovább rontani semmiképp nem szerencsés. A cukor akadályozza számtalan ásványi anyag, például a króm felszívódását, így hiányállapotok kialakulásához vezet. A túlzott cukorfogyasztás és a magas inzulinszint tovább rontja a nehézfémek kiválasztását. Az inzulin ugyanis a vesék által kiválasztott nátrium mennyiségét szabályozza, és a magas inzulinszint magas vérnyomást is okozhat, ami tovább rontja a nehézfémek kiürülését.

Láthatjuk tehát, hogy az élelmiszerek hatása a nehézfémek kivezetésére és a kelációra összetett folyamatokon alapul, és az egyes élelmiszerek hatása személyenként változó lehet. Minden esetben figyelembe kell venni az egyéni érzékenységeket és a társbetegségeket. Az élelmiszerek vegyületei között létrejövő kölcsönhatások és a szervezet egyéni jellemzői miatt nehéz pontosan meghatározni, hogy egy adott élelmiszer mennyire hatékony a nehézfémek kivezetésében vagy a kelációban.

Forrás: Dr. Csomai Zita - Nehézfém-kivezetés a gyakorlatban

Tartalomhoz tartozó címkék: egészséges életmód életmód
Az oldal tetejére