Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Beszélgess könnyedén bárkivel

Beszélgess könnyedén bárkivel

Növeld a társalgási intelligenciád

A társalgási intelligencia sokkal több annál, mint elbűvölőnek lenni. Hányszor vettél már részt olyan beszélgetésben, amit őszintén szólva nem élveztél, de a másik fél egyértelműen úgy gondolta, hogy jól mennek a dolgok? Ő talán azt hitte magáról, hogy abszolút elbűvölő a kommunikációja, te mégis másképp gondoltad. Nos, gondolj arra a lehetőségre, hogy néha te is állhatsz a dinamika másik végén! Sajnos éppen amiatt vagyunk rosszak a beszélgetésben, mert nem ismerjük fel, hogy rosszak vagyunk a beszélgetésben: ez pedig a nem tudatos énközpontúság.

Mi a jó arány a beszélés és a kérdezés között?

Ne feltételezd azt, hogy mások úgy gondolkodnak, éreznek vagy hisznek, mint te. Ne feltételezz – semmilyen esetben sem. A beszélgetés lényege, hogy találkozz egy másik emberrel, aki nem te vagy, ezért ne feltételezd, hogy már tudod, ki ő és mit gondol. Ezért fontos, hogy több kérdést tegyél fel, és kevesebb kijelentést tegyél. Lehet, hogy te úgy tekintesz egy interakcióra, mint egy lehetőségre, hogy megossz néhány érdekes dolgot, amit már tudsz – de vajon a másik személy, hogy látja a beszélgetést? Hogy lát téged és a tényeket, amikről beszélsz? Ez az empátia kezdete.

Áss mélyre gyakrabban

Néha a közeli barátokkal és családtagokkal való beszélgetés meglepően felszínes és unalmas lehet. Másrészt viszont néha olyan emberekkel folytathatod a legmélyebb és legérdekesebb beszélgetéseket, akikkel csak nemrég találkoztál.

2022-ben a Journal of Personality and Social Psychology című folyóiratban Kardas és Epley megjelentetett egy cikket, amely szerint a kutatásuk arra a következtetésre jutott, hogy nemcsak igen értékesnek találjuk az idegenekkel folytatott mély és tartalmas beszélgetéseket, de hajlamosak vagyunk sokkal jobban élvezni őket, mint ahogy gondoltuk volna.

A tanulmány megállapította, hogy az emberek hajlamosak azt feltételezni, hogy az idegenekkel folytatott ilyen jellegű beszélgetések szorongást okoznak, kellemetlenek vagy nemkívánatosak – de ennek pont az ellenkezője igaz. Lehet, hogy az olyan emberekkel való mély beszélgetések, akiket még nem ismerünk olyan jól, nemcsak könnyebbek, mint gondolnánk, de kifizetődőbbek is. Az őszinteség egy ilyen rövid pillanata olyan lehet, mint a varázspor, még a leghétköznapibb helyzetekben is. Lehet, hogy elsőre nem tűnik természetesnek – ne feledjük, mindnyájan hajlamosak vagyunk túlbecsülni, hogy mennyire kockázatos vagy kínos egy beszélgetés! A valódi kapcsolatteremtés legnagyobb akadálya a saját feltételezésed lehet, mely szerint az embereket nem érdekli, mit gondolsz vagy érzel.

Néhány dolog, amit érdemes elkerülni a beszélgetések során

  •  Kerüld a panaszkodást. A hitelesség gyakran azt jelenti, hogy megszabadítjuk az unalmas csevegés mesterséges fényezésétől, és az őszinteség gyakran az élet kevésbé fényes oldalairól szól. De ne nyafogj, és ne rágódj a negatívumokon.

  •  Ne feltételezd automatikusan, hogy mások sekélyesnek akarnak lenni. Nem tudsz mások gondolatában olvasni, és nem veheted eleve adottnak, hogy nem érdekled az embereket.

  •  Ne támassz követeléseket másokkal szemben. Az rendben van, ha megosztasz valamit, de próbáld meg nem úgy beállítani a sebezhetőségedet és a nyitottságodat, hogy mások kényszerítve érezzék magukat arra, hogy bizonyos módon reagáljanak.

  •   Végül pedig ne vidd túlzásba. Kevés is elég, és jó ötlet, ha felrázzuk a dolgokat. Mondj valami mélyet, és utána légy könnyed. Néha a legmeghatóbb pillanatokban is szükségük van egy kis könnyedségre, hogy kiegyensúlyozzuk őket.

A beszélgetések befejezésének az a trükkje, hogy nyugodtan és magabiztosan álljunk hozzá. Minél határozottabb és nyugodtabb vagy, annál gördülékenyebben mennek majd a dolgok. A jó beszélgetések során általában azokat az embereket szeretjük a legjobban, akikkel úgy érezzük, hogy valódi, közeli és izgalmas kapcsolatot tudunk varázsolni és remek terepe lehet az önismeretünknek is. És erre bárki képes, feltéve, hogy hajlandó megtanulni néhány logikus trükköt, finoman megváltoztatni a gondolkodásmódját… és gyakorolni!

Forrás: Patrick King - Beszélgess könnyedén bárkivel

Tartalomhoz tartozó címkék: önfejlesztés pszichológia
Az oldal tetejére