Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Cikkek az egészséges életmódról

Egészséges életmód: ne érd be kevesebbel!

Az egészséges életmód felfedezése igazi szabadulástörténet. Nagyon sokan a betegségekkel, fájdalmakkal szembeni harcban lelnek rá erre az útra, de a szerencsések már gyermekkorukban, szüleiktől, segítőiktől megkapják az egészséges életmód lehetőségét. Egészségesnek lenni azt jelenti, szabadnak lenni: sok mozgás, megfelelő táplálkozás és még egy fontos komponens: egészséges gondolkodás kell hozzá. Gyere velünk, vegyük fel a harcot a hormonális-, a mozgásszervi- és a cukorbetegséggel!

Egy kicsit távolabbról indítva, az egészséges életmód kialakulása és a megfelelő személyiségfejlődés közötti összefüggést nem nehéz belátni. Ahogy azt már az antik kultúrákban is ismerték, a betegség oka a megbomlott egyensúlyban keresendő. Ez az egyensúly azonban nemcsak testi, hanem lelki egyensúlyt is jelent, hiszen például a görög gondolkodásban a test és lélek egységet, az egészséges emberben egyensúlyt alkotott, nem volt olyan élesen kettéválasztva, mint a későbbi európai gondolkodásban. Az egészséges életmód alapfeltétele tehát az önismeret, a harmónia, amelyben a test és a lélek egymás támogatja.

Az egészséges életmód az egészséges fejlődéssel kezdődik

A görög harmóniaelmélet ugyanakkor közel sem szónoki fordulat, nagyon konkrét, gyakorlati vonatkozásai vannak, főleg kezdetben, hiszen a testi és lelki egyensúly kérdése gyermekkorban meghatározó erővel bír. Napjainkban egyre több fejlődésben lévő óvodás és kisiskolás korú gyermek számára lenne szükséges a mozgás, az észlelés, a beszéd, a figyelem nehézsége miatt egyéni vagy kis csoportos fejlesztésre, terápiára. Az egészséges fejlődés olyan kihívás, amelyek közvetlenül befolyásolják a későbbi egészséges életmód kialakulását. Kiadónk ebben a témában igazi kincset ajánl minden szülőnek, nagyszülőnek, nevelőknek. Huba Judit, A kisgyermek ép és eltérő fejlődése című sikerkönyve bemutatja a gyerekek sokszor egyedi fejlődésének természetét, a lehetséges probléma- és beavatkozási pontokat.

Gondoltál már az agyadra?

Az egészséges életmód értelemszerűen egészséges szerveket jelent. A tüdő, a szív, a máj vagy a vese irodalma könyvtárnyi, számos kúrát ismerünk ezek tisztántartására, van ugyanakkor egy olyan „szuperszervünk”, amelyről viszonylag kevés szó esik. Ez az agyunk. Gondoltad volna, hogy a hibás agyműködés, több mint 300 kellemetlen tünet kialakulásáért felelős? Hogy vannak az agyműködést kifejezetten veszélyeztető élelmiszerek? Anthony William az Egészséges agyműködés című alapművéből mindent megtudhatsz az emberi agyról, természetesen az egészséges életmód szempontjából fontos gyakorlati tanácsok kíséretében. Tisztítókúrák, meditációk, táplálkozási tanácsok várnak rád, illetve számos ízletes recept. Ez utóbbiak egyébként olyan népszerűségre tettek szert az egészséges életmód hívei között az egész világon, hogy az agyműködés receptjei külön kiadásban is megjelentek nálunk is.

Hallottál már a „második agyról”?

Dr. Will Bulsiewicz Éltető rostok című könyvében az agy megfelelő működését az egészséges bélműködéssel kapcsolta össze. Ezt az összefüggést úgy írja le, hogy az agyunk az „emeleten” van, ez a szerv áll a hierarchia tetején, de számos új kutatás bebizonyította, hogy a bélrendszerünknek különálló idegrendszere van, amit a szerző kifejezetten „második agyként” mutat be, mivel a belekből több mint 500 millió ideg küld jeleket az „emeletre”. Ez az impulzusmennyiség ötször több, mint amennyivel gerincvelőnk kommunikál az aggyal. És akkor még nem is érintettük a titokzatos bélbaktériumok kérdését, amik akár arról is dönthetnek, hogy édesszájú emberek leszünk vagy inkább a sós dolgokért rajongunk. Dr. Bulsiewicz tényfeltárása és az ezekből levont következtetései nagyon izgalmasak, sikerkönyvében cáfolhatatlan bizonyítékokkal támasztja alá a bélrendszer számára alapvetően szükséges rostgazdag táplálkozás és az egészséges életmód szoros kapcsolatát.

Hormontérkép

A modernkor negatív jelenségei közül kiemelkedik az egyre drasztikusabb méreteket öltő hormonrendszeri megbetegedések száma. Az egészséges életmód megőrzése szempontjából tehát alapvető szükségünk van arra, hogy ne csak a betegségtípusokat, hanem magát az emberi hormonrendszert is megismerjük a maga komplexitásában. A rendszer szövevényesnek mondható, de ugyanakkor itt is olyan összefüggésekre bukkanhatunk, amikre soha nem gondoltunk volna. Dr. Csomai Zita az Egészséges hormonrendszer című könyvében a hormonrendszer kapcsán olyan, az egészséges életmódot érintő felismerésekre vezet minket, mint az alváshiány és az elhízás kapcsolata, a stressz és a koleszterinszint-emelkedés összefüggése. Mivel ebben az esetben is gyakorlati megközelítésű kiadványról van szó van szó, a könyv segítségével megtudhatjuk, milyen ásványi anyagok kellenek a hormonok termeléséhez és megfelelő működéséhez.

Egészséges életmód nehézfémek nélkül

Dr. Csomai Zita nemcsak a hormonrendszer kapcsán publikál nálunk. Az egészséges életmód másik nehéz, de szintén nem sokszor említett kihívása a nehézfémek kérdése kapcsán is az ő munkásságát ajánljuk figyelmedbe. Modern környezetünkben rengeteg nehézfém vesz minket körül, ilyen például az ólom, a higany, az arzén, de így viselkedik bennünk az alumínium is. Ezek a nehézfémek beépülve a sejtekbe, blokkolják azok működését, amely számos ideg- és hormonrendszeri megbetegedésért felelősek. Az egészséges életmód egyik feltétele tehát az, hogy a szervezetből kivezessük a nehézfémeket. Erre ad gyakorlati tanácsokat a Nehézfém-kivezetés a gyakorlatban című könyv.

Cukorbetegek, figyelem!

Az egészséges életmódot sújtó másik tömegkór a cukorbetegség. 2019-ben Magyarországon több, mint 1,1 millió felnőt és több, mint 5 ezer gyermek szenvedett ebben a betegségben. Minden érintett számára kötelező olvasmányként ajánljuk Dr. Neal Barnard, Fordítsd vissza a cukorbetegséged című alkotását, amely, ahogy az a címből is kiderül, teljesen új alapokra helyezte a betegséggel kapcsolatos eddigi orvosi álláspontot. A könyv kutatási tapasztalatok alapján meghatározott forradalmi módszert mutat be a cukorbetegség megelőzésére, ellenőrzésére és visszafordítására. Dr. Barnard szerint az egészséges életmód, ami jelen esetben egészséges étrend és táplálékkiegészítők fogyasztását jelenti elégséges eszközül szolgálnak a betegséggel szemben. Nyugodtan szabad kétkedni ebben, de ha kézbe vesszük az írást és olvassuk a gondosan összeállított gyakorlati szabályokat, recepteket, főzési és sütési elveket rögtön szembe ötlő lesz a módszer alapossága.

Búcsú a fájdalomtól!

Pete Egoscue, Élj fájdalom nélkül című könyve is tele van ambíciókkal, erővel, hittel. A fiziológus szerző az egészséges életmód egyik legfőbb ellenségének, a mozgásszervi fájdalmaknak üzen hadat. Nem kevesebbet ígér ezen a területen, mint hogy „a mai naptól kezdve nem kell együtt élned a fájdalommal!” És ez nemcsak puszta ígéret, a szerző hasonlóan a többiekhez gyakorlati tanácsokkal, testgyakorlatokkal támogatja az egészséges életmód visszaszerzését. A könyv írójáról elnevezett Egoscue-módszer az ülő környezetünk által létrehozott ingerhiányt tölti ki az úgynevezett E-gyakorlatok egyedi programjával, amelyek a nem megfelelő vagy helytelen mozgásnak kitett izmokat célozzák meg. Az E-gyakorlatok lehetővé teszik az izmok számára, hogy újratanulják a mozgásban betöltött megfelelő szerepüket. Az izomcsoportok közötti dinamikus feszültség helyreáll, javítva ízületeink függőleges beállítását maximalizálva ezzel a mozgásszervi rendszer működését.

Nyújtsd ki magad!

És ha már az egészséges életmód és a mozgás kapcsolatáról volt szó, végezetül hadd ajánljunk neked egy könnyedebb témájú, de rendkívül hasznos könyvet a Good Life Books kiadványai közül. Joe Yoon, a világhírű személyi edző és masszázsterapeuta Hatékony nyújtás című könyve a szerző több évtizedes munkatapasztalatának esszenciája. A könyv és a szerző Instagram fiókjának legnagyobb erőssége, hogy az egészséges életmódjukért tenni akaró, mozgásra vágyó emberek minden fajtája megtalálja benne a neki szükséges gyakorlatokat. Legyél akár profi, amatőr sportoló vagy éppen ülő munkát végző irodai alkalmazott, Yoon 9 perces nyújtási gyakorlatai maximalizálni fogják tested dinamikai képességeit!

Az oldal tetejére