Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fordítsd vissza a cukorbetegséged!

Fordítsd vissza a cukorbetegséged!

A kutatások bebizonyították, hogy nem vagy tehetetlen a cukorbetegség szövődményeivel szemben. Sokat tehetsz, hogy megvédd magad. Fontos megérteni azt is, hogy a vércukorszint szabályozása – bármennyire is létfontosságú – csak egy része az egyenletnek. A szívvel, a vesével, a szemmel vagy a végtagokkal kapcsolatos problémák kialakulásának kockázata a vérnyomástól, a koleszterinszinttől és más tényezőktől is függ.

AZ IDEÁLIS ÉLETMÓD FELÉ

Az 1-es típusú cukorbetegség a legnagyobb kockázatot a szívre és az erekre jelenti. Ha nem teszel semmit, akkor szív- és érrendszeri betegségek várnak rád. Valójában ez az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők többségét érinti. Ezek az életmódbeli változások nem szüntetik meg az inzulin használatának szükségességét az 1-es típusú cukorbetegség esetén, de segíthetnek egészségesnek maradni, minimálisra csökkentve a cukorbetegség hatását az életedre.

KULCSFONTOSSÁGÚ LÉPÉSEK AZ EGÉSZSÉGED FELÉ

Egy egészséges étrend. Az állati eredetű termékek általában nagy mennyiségű telített („rossz”) zsírokat is tartalmaznak, amelyek arra késztetik a szervezetet, hogy további koleszterint termeljen, aminek hatása valójában sokkal nagyobb, mint a koleszterinfogyasztás maga. A növényi alapú étrend kiküszöböli ezeket a problémákat. Van egy másik nagy előnye is: a fehérjét nem állati eredetű termékekből, hanem növényekből nyeri. Kutatások kimutatták, hogy a bármilyen fokú vesekárosodásban szenvedők körében az állati fehérje növeli a további vesekárosodás kockázatát. Másrészről, az egészséges bab, gabonafélék és zöldségek pontosan a vesédnek valók. Egy növényi alapú étrend többet tesz, mint csak csökkenti a szövődmények kockázatát. Csökkentheti a számodra szükséges inzulin mennyiségét is.

Tilos a dohányzás. Ha dohányzol, itt az ideje abbahagyni. Ha már 50-szer próbáltad, itt az ideje kipróbálni az 51-es számot. Képes vagy rá, és sikerülni is fog. Kérd meg az orvosodat, hogy segítsen ebben.

Rendszeres testmozgás. Még a szerény testmozgás, mint például a napi gyaloglás, nagy különbséget jelent. Keresd fel az orvosodat, aki felméri a szíved állapotát, az ízületeidet és az általános egészségedet, hogy megbizonyosodjon arról, hogy készen állsz-e a testmozgásra.

Stresszkezelés. A stressz közvetlenül hat az egészségedre, mivel a "harcolj vagy menekülj!" hormonok elárasztják a véráramot. Ezek a hormonok viszont jellemzően megemelik a vércukorszintet. A stressz emellett felborítja az étkezési rutinodat és zavarja az alvást. A stressz kezelése nem jelenti azt, hogy meghátrálunk az élet kihívásaitól. Azt jelenti, hogy meg kell találni annak a módját, hogy teljes mértékben élvezzük az életet anélkül, hogy a stressz kicsúszna az irányítás alól. Sok egészséges módja van a pihenésnek, beleértve a meditációt, a jógát és még az egyszerű légzőgyakorlatokat is.

A kutatók évek óta tudják, hogy az 1-es típusú cukorbetegség akkor fordul elő, amikor az immunrendszer megtámadja és elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Az immunrendszered természetesen a vírusok, a baktériumok és rákos sejtek elleni védekezésed. Nem szabadna megtámadnia tested saját egészséges szöveteit, de pontosan ez történik az 1-es típusú cukorbetegség esetén. Ahhoz, hogy megértsük, miért történik ez, nézzünk meg néhány alapvető dolgot. Az immunrendszer összetett védelmi hálózata specializálódott fehérvérsejtekből áll. Ezeknek a sejteknek egy része bekebelezi a megszálló kórokozókat és megemészti őket. Mások antitesteket termelnek – olyan molekulákat, amelyek szigonyként kapcsolódnak a behatoló organizmusokhoz, azonosítják azokat, hogy a többi immunsejt megtámadhassa őket. Ha 1-es típusú cukorbetegséged van, az immunrendszered súlyos hibát vétett: megtámadta és elpusztította inzulintermelő sejtjeidet, amit a tudósok autoimmun betegségnek neveznek. Ezért is kulcsfontosságú, hogy a fenti ajánlások betartásával támogasd az egészséges immunműködést!

Forrás: Dr. Neal Barnard - Fordítsd vissza a cukorbetegséged

Tartalomhoz tartozó címkék: életmód
Az oldal tetejére