Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hashimoto betegség - vagyis a pajzsmirigy autoimmun betegsége

Hashimoto betegség - vagyis  a pajzsmirigy autoimmun betegsége

Hashimoto thyreoiditis a leggyakoribb autoimmun kórkép a pajzsmirigyben. A betegséget 1912-ben írta le dr. Hashimoto Hakaru négy betegnél. Szövettani jellegzetességük a struma lymphomatosa, krónikus pajzsmirigygyulladás, diffúz limfocitás infiltráció, fibrózis, parenchimális atrófia és eozinofil elváltozások a sejtekben.

Hashimoto betegség tünetei:
– székrekedés
– száraz bor
– hajhullás
– vékony, töredező köröm
– túlsúly
– menstruációs zavarok
– meddoség
– álmosság
– a légzőizmok gyengesége, a mellkasfal mozgásának beszűkülése
– vérszegénység, anémia
– csökkent figyelemösszpontosítás
– depressziós tünetek

Nőkben a betegség lényegesen gyakoribb, mint férfiakban. A betegség összefüggésben állhat a szüléssel is, ugyanis kutatások 3–17 százalékban mutattak ki a szülést követő hónapokban postpartum tireoiditiszt, vagys szülés után jelentkező pajzsmirigy gyulladást.

A pajzsmirigy betegségének stádiumai:
1. Hipertireoid (vagyis a pajzsmirigy túlműködésének) stádiuma: a betegség kezdetétől számított 1–6 hét között. A       hiperfunkciós tünetek a pajzsmirigy sejtjeinek károsodása miatt felszabaduló hormonok következtében jönnek létre.
2. Hipofunkciós (vagyis a pajzsmirigy alulműködésének) stádiuma: a betegség kezdetétől számított 8. héttől 4–6 hónapig.
3. Regenerációs stádium: a betegség kezdetétől számított 7–12 hónap.
4. Definitív, végleges stádium: ha a regeneráció teljes, akkor eutireózis, a betegek többségében hipotireózis, esetleg rejtett, úgynevezett szubklinikus hipotireózis alakul ki (a TSH-szint emelkedett, de a perifériás hormonok szintje az élettani határokon belül van).

Az esetek nagy részében azonban a betegség állandósul, így nem regeneráció, hanem folyamatos pusztulás zajlik a pajzsmirigyben, míg a pajzsmirigy teljes állománya el nem sorvad. Thyroidea peroxidáz enzim (TPO), a mirigysejtek membránjához kötött fehérje ellen termelődő ellenanyag. A TPO feladata a pajzsmirigy hormontermelése. A Hasimoto-tireoiditiszben diagnosztikus a magasabb értéke. TH1-dominanciájú betegség, ennek a kezelés, a javasolható kiegészítők szempontjából lesz fontos szerepe. A TPO enzim működéséhez szükségesek az alábbi ásványi anyagok, a króm, a magnézium, a szelén és a cink.

A Hashimoto betegség lehetséges kiváltó okai

Krónikus vírusfertőzések
Ma már számtalan kutatás igazolja a krónikus vírusfertőzések, közöttük az EBV (Epstein–Barr-vírus) kóroki jelentőségét az autoimmun betegségek kialakulásában, így a Hasimoto-tireoiditiszben is. A kezelésben ennek egyelőre nem tulajdonítanak jelentőséget, de a krónikus vírusfertőzések eliminálása nélkül nem lehet ezt a betegséget megfelelően kezelni.


Ételintoleranciák
A másik nagy horderejű és szintén elhanyagolt tényezőt az ételintoleranciák, az immunoglobulin G (IgG) antitestek szintjének emelkedésével járó válaszreakciók jelentik. Amennyiben elvégeztetjük a betegnél a Foodtestet, vagy más néven ételintolerancia-vizsgálatot, láthatjuk, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek immunválaszt váltanak ki. Fontos megjegyezni, hogy ez nem allergia, ott IgE típusú immunválasz keletkezik, teljesen más a tünettana. Az autoimmunitásban az IgG típusú ellenanyagoknak van jelentőségük. Az amúgy is túlterhelt és túlhergelt immunrendszer tovább aktiválódik a bevitt ételek és a krónikus vírusok által, ami tovább gyengíti a mellékvese működését, és növeli az autoimmun ellenanyagok szintjét. Meggyőződésem, hogy sokkal inkább ezek a tényezők állnak az autoimmun betegségek hátterében, minthogy a szervezet ostoba módon magára támad. De amikor annyira sok zavaró tényező van, akkor egyszerűen összezavarodik, és nem tud megfelelően dolgozni. 

A szelén szerepe a pajzsmirigy gyulladás kezelésében


Egy prospektív kutatásban 77 anti-TPO+ várandós nő kapott 200 μg szelenometionint naponta a terhesség 12. hetétől kezdve, és 74 anti-TPO+ nő kapott placebót. A kezelt csoportban szignifikánsan alacsonyabb lett az anti-TPO a várandósság végére és a szülés utáni időszakban. Egy korábbi kutatásban 200 μg szelén L-szelenometionin formában hat hónapon át alkalmazva szignifikánsan, 21 százalékkal csökkentette az anti-TPO-szintet Hasimoto-betegségben.
A szelén mio-inozitollal kombinálva további pozitív eredményt hozott.  A mio-inozitol szelénnel kombinálva hatásosan csökkentette a TSH-t, az anti-TPO-t és a tireoglobulin elleni antitest (anti-TG) szintjét, és serkentette a pajzsmirigyhormonok termelését. Amikor megszüntetjük ezeket a tényezőket, kiiktatjuk az intoleranciát okozó ételeket, kiirtjuk a krónikus vírusokat (ez akár 1-2 évig is eltarthat), akkor helyreáll a béke, helyreáll az immunrendszer működése, az autoimmun ellenanyagok visszakerülnek a normál tartományba, a gyulladás megszűnik. Fontos még a már sokszor emlegetett ásványi anyagok, vitaminok bejuttatása, és a nehézfémek kivezetése.
Azt, hogy ez a folyamat meddig tart, megjósolni, előre megmondani nem lehet, mint ahogy azt sem, hogy a fennálló autoimmun betegség mennyire károsította a pajzsmirigyet, lehet-e teljes regenerációt elérni, vagy feltétlenül fontos a gyógyszeres terápia. De az biztos, hogy a gyulladás, az immunrendszer fokozott aktivitása, a krónikus vírusok jelenléte folyamatosan további problémákat generál a pajzsmirigy betegségen túl is, így mindenképpen kell velük foglalkozni.

forrás: Dr. Csomai Zita - Egészséges hormonrendszer

Tartalomhoz tartozó címkék: életmód
Az oldal tetejére