Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan hatnak életünkre az örökölt családi sebek

Hogyan hatnak életünkre az örökölt családi sebek

Miért fontos felfedni a családi sebeinket?

A kapcsolati konfliktusok zöme, melyekkel az egyének és párok felkeresnek, a múltbéli – jellemzően a származási család tagjaihoz fűződő – kapcsolatok megrekedt, feloldatlan fájdalmaiból és gyötrelmeiből táplálkozik. Ezért nevezem az ügyfeleimmel végzett tevékenységet „eredetseb-terápiának”.

Lényegében azt vizsgáljuk, hogy miként kapcsolódnak jelenlegi viselkedésformáink ahhoz a családrendszerhez, melyben felnőttünk, és az egyén problémáit mindig az őt körülvevő, sokkalta átfogóbb rendszer összefüggéseiben vesszük szemügyre. Ha az ember nem végzi el e terápiát, melynek menetét a könyvben részletesen ismertetni fogom, a fájdalmai és traumái javarészt feloldatlanok maradnak. Nem számít, milyen elszántan próbálod szőnyeg alá söpörni a fájdalmas múlt problémáit: hogy milyen messzire menekülsz otthonról („a földrajzi kúra”, ahogyan dr. Froma Walsh pszichológus nevezi), vagy hogy teljességgel megszakítod-e a kapcsolatot egy-egy rád nézve kártékony családtagoddal. Ha valódi gyógyulást keresel, önmagadban kell feldolgoznod a traumatikus élményeket, ehhez pedig fel kell tárnod és tudatosítanod kell az eredetsebeket, melyek mindmáig gyötörnek és befolyásolnak.

Az első lépés, kérdések eredettörténeted felderítéséhez

Nagyon fontos, hogy részletesen felidézd magadnak családrendszered eme aspektusait, hiszen így átfogóbb képet nyersz származási családodról, a családtagokhoz fűződő személyes kapcsolatodról, és az ő egymással kialakított viszonyukról. Vagyis könnyebben azonosíthatod a mintázatokat.

• Kivel töltötted a legtöbb időt gyermekkorodban?

• Hogyan bántak egymással a felnőtt családtagjaid?

• Miként fejezték ki egymás iránti szeretetüket?

• Írd le nekem az apádat – mind egyénként, mind pedig a veled felöltött apaszerepében. Meséld el, mit csodáltál és mit bíráltál a viselkedésében, mit szerettél és mi nem tetszett benne.

• Amennyiben volt mostohaapád vagy bármilyen egyéb apafigura az életedben, kérlek, válaszold meg ugyanezeket a kérdéseket.

• Történt bármilyen esemény, aminek hatására a felnőttek másként kezdtek viselkedni egymással vagy veled? Ha igen, meséld el, mi történt, és mit változtatott ez a dolgok menetén.

• Küzdött a családodban bárki valamilyen mentális egészségügyi problémával?

• Hogyan kezelték – vagy miért nem kezelték – ezeket?

• Sor került a családban súlyosabb hűtlenségre, árulásra, stresszesebb átmeneti időszakokra, halálesetekre vagy veszteségekre?

• Hogyan érintették ezek a családot?

• Akadt olyan dolog, amit szerettél volna megértetni magadról az apáddal? És az anyáddal?

• Szerinted mennyiben változott volna meg a hozzájuk fűződő kapcsolatod, ha megértették volna ezt a dolgot?

• Mi után sóvárogtál gyermekkorodban?

• Ecseteld a kapcsolatod a testvéreiddel, ha voltak.

• Ha mondhatnál az apádnak egyvalamit, és a szavaid semmiféle következménnyel nem járnának, mi volna az?

• Ha mondhatnál az anyádnak egyvalamit, és a szavaid semmiféle következménnyel nem járnának, mi volna az?

• Mi a legkedvesebb gyermekkori emléked?

• Mi a legfájdalmasabb gyermekkori emléked?

Eredettörténeteink gyönyörűen összetettek és szívszorítóan fájdalmasak. A feladatod tehát az, hogy felismerd, tudatosítsd, nevén nevezd és elfogadd a hatást, melyet a származási családod gyakorolt rád – s e tudatosság és megértés vezérfényét felhasználva egészséges és maradandó változtatásokat eszközölj az életedben. Az eredettörténetünk részletekbe menő feltárása nem csupán az önmagunk és a családunk megismeréséhez vezető út, és korántsem pusztán annyit jelent, hogy a múltunkon kérődzünk. Ha leásol az eredettörténeted mélyére, lehetőséget nyitsz a gyógyulásra nemcsak saját magadnak, de a náladnál idősebb és ifjabb nemzedékeknek is.

Eredettörténeted feltárása bátor és jelentős első lépés ezen az úton. Kalandra fel hát!

A szerző hozzásegít ahhoz, hogy saját eredettörténeted feltárásával számba vehesd elszenvedett sebeidet, s összekapcsold magadban e lelki sebeket önsorsrontó viselkedésformáiddal, és végső soron megtanuld, hogyan alakíthatsz ki és ápolhatsz életedben minél hamarabb egészséges kapcsolatokat. Ez az eredettörténetünk vezet rá minket térképként a gyógyulás útjára, mihelyt hajlandóak vagyunk szembenézni a múlttal.

 Forrás: Vienna Pharaon – Örökölt családi sebeink

Tartalomhoz tartozó címkék: pszichológia
Az oldal tetejére