Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan olvass könnyedén az emberekben

Hogyan olvass könnyedén az emberekben

A testbeszéd vagyis a metakommunikáció többet árul el minden szónál. Évtizedekkel ezelőtt felfigyeltek már arra a viselkedéskutatók, hogy milyen jól tudunk „beszélgetni” idegen ajkúakkal csupán a testbeszéd útján. Egyes tanulmányok szerint a kommunikációnknak csak körülbelül hét százalékát teszik ki a ténylegesen kimondott szavak, míg a kommunikáció ötvenöt százaléka testbeszéd. Ez azt jelenti, hogy amit az emberek kimondanak, az gyakran a legrosszabb mutatója annak, hogy valójában mit akarnak közvetíteni.

Az emberekben való olvasás és elemzésük kétségtelenül értékes készségek. Folyamatosan találkozunk és érintkezünk más emberekkel, ha tudjuk, hogyan kell gyorsan és pontosan elemezni valakinek a jellemét, viselkedését és ki nem mondott szándékait, akkor hatékonyabban tudunk kommunikálni, valamint könnyebben elérjük amit szeretnénk.

Az általános kommunikáció mögött meghúzódó szándékokat vizsgálva elkezdhetjük leolvasni a test egészét. Ilyenkor az egész emberi testet vegyük figyelembe: a végtagokat, az arcot, a hangot, a testtartást, a törzset, a ruházatot, a hajat, a kezeket és az ujjakat – mindent. A jó hazugságfelismerés egy dinamikus folyamat, amely a párbeszédre összpontosít.

Tegyél fel nyílt kérdéseket, hogy rávehesd az embereket az információk önkéntes átadására, és figyelj.  Figyelj a túlságosan terjengős, egyben előadott történetekre, a történet vagy az érzelmi hatások ellentmondásosságaira, a kérdések megválaszolásának késleltetésére vagy elkerülésére, illetve a váratlan kérdések megválaszolására való képtelenségre.

Az alábbi árulkodó jelek segíthetnek neked a másik személy tudatalatti kommunikációjának értelmezésében:

-  Végtagok keresztezése, bezárkózás, vagy elzárkózás: óvatosságot, gyanakvást, félénkséget jelezhet.

-  A nyak a test sérülékeny területe, és viszonylag védtelen is. Gondolj bele, hogy az agresszív emberek mindig „a torkodnak ugranak” és máris megértheted, hogy a torkot és a nyakat tudattalanul is olyan területeknek gondoljuk, amelyek nyitottak a halálos támadások előtt. Érthető tehát, hogy ha valaki öntudatlanul eltakarja vagy dörzsöli ezt a területet, azzal a küszködését, érzelmi kellemetlenségét vagy bizonytalanságát fejezi ki.

-  Ismétlés, egyetértés, tükröző testtartás: tiszteletet, barátságot, csodálatot, alávetettséget mutat.

-  A homlok vagy a halánték dörzsölése vagy megérintése érzelmi feszültséget vagy leterheltséget jelezhet.

-  Bármilyen átkarolást, simogatást vagy dörzsölő mozdulatot tekinthetünk az adott személy önnyugtatás iránti igénye fizikai megnyilvánulásának. Ez jelentheti az arc megérintését, mikor az illető idegesnek vagy ijedtnek érzi magát, az ajkak dörzsölését vagy nyalogatását, a fülcimpák masszírozását, a haj vagy a szakáll ujjakkal történő simogatását.

-  A keresztbe tett lábak gyakran olyan személy felé fordulnak, akit kedvelünk és akiben megbízunk – és elhúzódnak attól, akiket nem kedvelünk. Ez azért van, mert a lábakat akadályként használhatjuk, akár elhárítjuk, akár invitáljuk valaki jelenlétét.

Végül pedig csak akkor válhatunk nagyszerű emberolvasókká, ha megértjük önmagunkat. Tudnunk kell, hogy milyen előítéleteket, elvárásokat, értékeket és tudattalan ösztönzőket hozunk magunkkal, hogy képesek legyünk objektíven látni a dolgokat. Tartózkodnunk kell attól, hogy pesszimizmusunk vagy akár túlzott optimizmusunk elhomályosítsa az ítélőképességünket.

Forrás: Patrick King - Olvass az emberekben mint a könyvben

 

Tartalomhoz tartozó címkék: önfejlesztés
Az oldal tetejére