Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A gyermekkori érzelmi elhanyagolás következményei

A gyermekkori érzelmi elhanyagolás következményei

A gyermekkori érzelmi elhanyagolás azt jelenti, hogy a szülő nem tud kellőképpen reagálni a gyermek érzelmi szükségleteire. Az érzelmi elhanyagolás nem egyenlő a gyermek felé irányuló rossz bánásmóddal és bántalmazással. Az érzelmi elhanyagolás egy passzív szülői magatartás, vagyis „csak” a gyermek érzelmi szükségleteire való visszajelzés elhanyagolása. Mivel mulasztásról van szó, így nem látványos, nem vehető észre könnyen, általában nem is emlékezetes a résztvevő felek számára. Alattomos és sokszor figyelmen kívül hagyott, miközben csendes, de annál komolyabb károkat okoz az emberek életében.

Sok, szülő számára nehézséget jelent ezt a mulasztást észlelni, hisz ők a külvilág szemébe is jó szülőknek tűnnek. Az érzelmi elhanyagolást valószínűleg már ők is megtapasztalták gyermekként és csak a rossz mintát adják tovább gyermeküknek. Az érzelmileg elhanyagolt gyermekek aztán felnőve nehezen kezelik és gyakran nem ismerik fel saját érzelmeiket, mivel gyermekkorukban érzelmeikre nem reagáltak megfelelően a szüleik. Nehezen tudják megérteni saját érzéseiket, és másokét is. Mivel önmaguk egy fontos részét megtagadták, előfordulhat, hogy felnőttként kiszolgáltatottnak vagy üresnek érzik magukat, nehezen bíznak meg másokban. Felnőttként ez abban mutatkozik meg, hogy úgy érzik, különböznek a többi embertől; mintha valami nem lenne rendben velük, de nem tudják, hogy mi az.                                                               

Miért fontos felismerni, hogy ért-e téged gyermekkori érzelmi elhanyagolás?

Az, ahogyan szüleid érzelmileg bántak veled, meghatározza, hogyan fogsz bánni magaddal felnőttként, ezt klinikai tanulmányok számtalanszor bebizonyították. Az érzelmek vitathatatlan részei az életünknek, ha figyelmen kívül hagyod őket, akkor figyelmen kívül hagyod magad, bármennyire is törődsz más módon önmagaddal.

Az érzelem minden kapcsolat lényege. Ha nem foglalkozol az érzelmeiddel, akkor kapcsolataid sekélyesek lesznek, és így elkerülöd az öröm létfontosságú forrását.

Bebizonyosodott, hogy az érzelmi intelligencia az egyik legfontosabb tényező ahhoz, hogy sikeres legyél az életedben és a munkádban egyaránt. Azok az emberek, akik gyermekkorukban megfelelő érzelmi megerősítést kaptak szüleiktől, általában képesek ezt automatikusan biztosítani saját gyermekeiknek is.

Azok, akik maguk nem kapták meg, vagy nem eleget tapasztaltak belőle, valószínűleg szülőként is küzdenek majd azzal, hogy ezt biztosítani tudják gyermekeiknek.

Létfontosságú tehát, hogy felismerd, mi az, amit te magad nem szereztél meg, hogy tudatos erőfeszítéseket tudj tenni a hiányzó készségek elsajátítására, így betölthesd saját vakfoltjaidat, és azt az érzelmi biztonságot nyújthasd a gyermekeidnek, ami eddig hiányzott az életedből.

Forrás: Dr. Jonice Webb - Ismeretlen érzelmek

 

Tartalomhoz tartozó címkék: pszichológia
Az oldal tetejére