Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Jóga és mindfulness gyerekeknek

Jóga és mindfulness gyerekeknek

A gyerekek dinoszauruszok iránti szenvedélye határtalan. Noha néha komoly kihívásnak tűnik megérteni, mi az, ami a 21. század gyermekét a jura kor óriásaihoz fűzi, egy dologban bizonyosak lehetünk: bármi képes felkelteni a gyerekek figyelmét, ami kapcsolatban áll a dinoszauruszokkal. Ez az elfojthatatlan érdeklődés remek lehetőséget kínál arra, hogy egyszerűen beszélgethessünk velük olyan összetett témákról, mint például az ő testi-lelki jóllétük.

Ha nem csak szép, de hasznos kötetet keresel kisgyermekednek akkor ajánljuk figyelmedbe az Olasz Gyermekjóga Szövetség vezetőjének Lorena Pajalungának a könyveit. Kötetei a Dinó Jóga és a Dinó meditáció, óvodás és kisiskolás gyermekek számára készült, olyan jóga pozíciókat és könnyed éber tudatosság (mindfulness meditáció) gyakorlatokat tartalmaz melyekkel a gyermekek tudják kezelni az érzelmi hullámvölgyeiket és a személyiségükből fakadó kihívásokat.

A gyermekek számára összeállított könnyű jóga gyakorlatok és tudatos meditációk segítségével mindennap egyre jobban megismerik és megszeretik majd önmagukat, illetve segíthetünk nekik túllenni mindazon, amitől rosszul érezik magukat. A dinók megmutatják számukra hogyan tudják kezelni érzéseiket, melyek akkor törnek felszínre, ha szégyenlősek, dühösek, vagy ha a bennük rejlő kifogyhatatlan energia szinte már túlcsordul.

Stresszkezelés gyerekeknek

A stressz és a szorongás manapság már nem csak a felnőttekre de a gyermekekre is terheket ró. Ha nem tanítjuk meg nekik még gyerekkorban, hogyan kezeljék a felmerülő problémákat, könnyen szorongó, depressziós felnőtt válhat belőlük. A stresszkezelésnek számos technikája van amit gyermekek is elsajátíthatnak. Lorena Pajalunga a Pisai Orvostudományi Egyetemen végzett, 30 évvel ezelőtt alapította meg az Olasz Gyermekjóga Szövetséget, több évtizednyi tapasztalatával állította össze a gyermekek számára hasznos, rövid jóga és mindfulness meditációs játékokat.

A mindfulness jótékony hatásai gyerekeknél

Már egy hat alkalmas mindfulness alapú meditációs program is jótékony hatással van az első osztályos gyerekek munkamemóriájára, iskolai tanulmányi teljesítményére – derült ki az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar kutatói által 2021-ben végzett vizsgálat során, ahol 12 éves kornál fiatalabb gyerekeket vizsgáltak. Az első osztályosok körében vizsgálták, hogy milyen hatást gyakorol a mindfulness az iskolaérettség szempontjából fontos ún. végrehajtó funkciókra és az anti-stressz hormonként is ismert kortizolszintre. A mindfulness foglalkozásoknak köszönhetően szignifikáns különbség mutatkozott a gyerekek viselkedésében. Javult a koncentrációs készség, a magatartás-szabályozás, valamint csökkent az azonnali érzelmi reakciók előfordulása is. A gyakorlatok különlegessége, hogy nemcsak az ADHD és hasonló viselkedésproblémák kezelésére nyújtott megfelelő támogatást, hanem preventív céllal is jól működött. Az eredmények tükrében a kutatók úgy látják, hogy a mindfulness alapú gyakorlatok már pár alkalom után is jelentős mértékben hozzájárulhatnak a gyerekek iskolai teljesítményének javulásához.

A gyermekjóga kedvező hatásai

 A gyerekjóga számos előnnyel jár, amelyek hozzájárulhatnak a gyermekek fizikai, mentális és érzelmi fejlődéséhez. Íme néhány ok, hogy miért jó a gyerekjóga.

Fizikai fejlődés: A gyerekjóga segít fejleszteni a testtudatot, egyensúlyt és koordinációt. A jógapózok végzése erősíti a gyerekek izmait, növeli a rugalmasságukat és javítja az állóképességüket.

Stresszkezelés: A gyerekjóga olyan relaxációs és légzőgyakorlatokat tanít, amelyek segíthetnek a stressz kezelésében. A gyerekek megtanulják, hogyan tudják megnyugtatni az elméjüket és ellazítani a testüket, ami hasznos lehet az iskolai stressz vagy más nehézségek esetén.

Koncentráció és figyelem: A gyerekeknek sokszor nehézséget okoz a figyelem összpontosítása és hosszabb ideig való koncentrálás. A gyerekjóga játékosan segíthet fejleszteni a koncentrációs képességeket és a belső figyelmet.

Önbizalom és önértékelés: A sikeres pózok elérése és a jógagyakorlatok fejlődése növelheti a gyerekek önbizalmát és pozitív önérzetét. A kitartás és a fejlődés tapasztalata segíthet abban, hogy jobban megérték magukat és képesek legyenek megbirkózni a kihívásokkal.

Testtudat és önismeret: A jóga segíthet a gyerekeknek jobban megismerni a testüket és az érzéseiket. Ezáltal jobban tudnak figyelni arra, hogy mire van szüksége a testüknek és az elméjüknek.

Mutasd meg gyermekednek, hogyan tud a nehézségeiből energiát és erőt meríteni! A dínók segítségével megtanul majd ellazulni, és kezelni az érzelmi hullámvölgyeit. A kötetek segítenek majd egyensúlyba kerülni saját gondolatvilágával, hogy újra összpontosítani tudjon és megnyugodjon.

Lorena Pajalunga - Dinó jóga

Az oldal tetejére