Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

MIÉRT FONTOS A POZITIVITÁS?

MIÉRT FONTOS A POZITIVITÁS?

A gondolkodásmódodnak, a boldogságodnak és a teljesítményednek sokkal kevesebb köze van a genetikai adottságaidhoz és az életkörülményeidhez, mint gondolnád.

A Kaliforniai Egyetem pszichológusai arra a következtetésre jutottak, hogy a genetika és az életkörülmények a boldogságérzetnek és a pozitív gondolkodásmódnak mindössze nagyjából az 50 százalékáért felelősek. Minden más a te kezedben van, azaz úgy is fogalmazhatunk: az elméd hatalmában áll, hogy eldöntse, hogyan érzékeli a környezetet és a helyzeteket. A tanulmányok azt mutatják, hogy azok az emberek, akik pozitívan gondolkodnak és kevésbé szoronganak, sikeresebbek, fizikailag és szellemileg is ellenállóbbak, és gyorsabban felépülnek sérüléseikből és betegségeikből.

Tény, hogy a pozitív hozzáállás és a pozitív mentális és fizikai szokások kialakítása jótékony hatással van az egészségünkre, a kapcsolatainkra, a karrierünkre, sőt még az anyagi helyzetünkre is. A pozitivitás idővel felülírhatja genetikai adottságainkat, múltbéli traumáinkat, életkörülményeinket, egészségügyi problémáinkat, jelenlegi anyagi helyzetünket és még sok mást is. Azzal a döntéssel, hogy pozitívan állsz hozzá a dolgokhoz, teljesen megváltoztathatod az életedet! Ha a pozitív gondolkodásmódot pozitív szokásokkal kombinálod, akkor szó szerint megállíthatatlanná válsz. Rendbe hozhatod az életed, enyhítheted a stresszt, bevonzhatod a bőséget, békésen élhetsz, és igen, valóban boldogan élhetsz, amíg meg nem halsz. Minden azzal az energiával kezdődik, amit betáplálsz az elmédbe, azokkal a hiedelmekkel, amelyeket teremtesz, és azzal, mennyire engeded, hogy ez az energia irányítsa a mindennapi szokásaidat.

A pozitív gondolkodásmód életstílus, amely elkötelezettséget és gyakorlást igényel, különösen akkor, ha úgy nőttél fel, hogy nem voltak jó példák előtted. Az optimizmus nem elérhetetlen gondolkodásmód, s nem tart sokáig, hogy kialakítsuk a megfelelő szokásokat ahhoz, hogy pozitívabbá váljunk.

AMI NEM POZITIVITÁS…

A pozitív gondolkodás nem a negatív érzelmek figyelmen kívül hagyása. A pozitív életszemlélet nem azt jelenti, hogy varázsütésre pozitív érzésekkel ébredünk, miközben figyelmen kívül hagyunk vagy elutasítunk mindent, ami negatív érzelmeket vált ki. Valójában ez áll a legtávolabb az igazságtól. Ha valami kivált benned valamit, az valójában arra ébreszt rá, hogy mire kell jobban odafigyelned. A negativitás megmutatja számodra a veszélyt jelző „piros zászlókat” a mindennapjaidban és az életedben. Lényeges, hogy észrevedd a negatív mintákat és ciklusokat. Ha egyszer tudatosítod ezeket a mintákat magadban, meg tudod majd javítani vagy el tudod engedni őket annak érdekében, hogy azzá válhass, aki valójában vagy. A pozitív életmód kialakítása mindig a negativitás átalakításáról és/vagy elengedéséről, de soha nem a figyelmen kívül hagyásáról szól.

Valójában soha nem akarod elrejteni vagy elterelni az érzelmeidet – ezért van a naplóban egy olyan rész, amelyben a reggeli érzéseket rögzítjük, az esti visszatekintésben pedig van egy mentális egészségre vonatkozó kérdés. A naplóírás tökéletes módja annak, hogy feldolgozd, megértsd és megváltoztasd az érzéseidet, s hogy ne rekedj meg egy állapotban. Amikor a nehéz körülmények negatív érzelmekkel sújtanak bennünket, úgy törnek ránk, mint a hullámok az óceánban. Nem az a cél, hogy beköltözzenek és identitásunk részévé váljanak. Azért jönnek, hogy megtanítsanak nekünk valamit, hogy segítsenek a fejlődésben, meggyógyítsanak és ráébresszenek valamire, amire nem figyelünk eléggé. Az igazság az, hogy minél tovább nem veszünk róluk tudomást, annál tovább maradnak velünk, annál nagyobbak lesznek, s annál többet emésztenek fel az életünkből; továbbá annál nehezebb lesz őket elengedni vagy átalakítani. Azért illesztettem a napló lapjaira mindennapi felhívásokat, hogy ezzel is segítsek érzelmeid felismerésében és elengedésében, s abban, hogy soha ne hagyd őket figyelmen kívül.

A pozitív élet nem arról szól, hogy tökéletes ember legyél

Az örömteli életre való törekvés kulcsfontosságú, de nem reális elvárás, hogy mindig tökéletesek legyünk, és „csak pozitív rezgések” alkossák mindennapjainkat. Te egy ember vagy, ezért kérlek, ne ostorozd magad, ha valami váratlan dolog történik. Légy kedves és türelmes magadhoz!

A pozitivitás nem mérgező

A pozitív gondolkodás nem azt jelenti, hogy úgy teszünk, mintha minden rendben lenne, még akkor is, ha nincs. Ezt a gondolkodásmódot nevezzük divatos kifejezéssel élve „mérgező pozitivitás”-nak. Ez a fajta hozzáállás egyáltalán nem bátorítandó vagy helyénvaló. Az élet folyamatosan arra törekszik, hogy egyensúlyt teremtsen. Ezért létfontosságú, hogy felismerjük: csapások történnek; gyász és szenvedés előfordul. Különösen akkor, amikor nagy, nyitott szívvel élsz, és nagyon szeretsz valakit vagy valamit, a fájdalom felszínre fog törni. Ez része az életnek. Az érzelmeink vezetnek bennünket. Pozitív életet élni annyit jelent, hogy megtanulunk rugalmasan reagálni a változások hullámaira, és szükség szerint irányt váltani, ahogy az életünk alakul.

A pozitivitás nem önzés

Amikor közösségünkben a pozitív életmód kerül szóba, sokat beszélünk az öngondoskodásról és arról, hogy pozitív emberekkel vegyük körül magunkat. Az öngondoskodás nem önzőség. Valójában ez a legönzetlenebb dolog, amit tehetünk, mert megfelelő öngondoskodás nélkül nem tudunk megfelelően törődni másokkal sem. Meg kell töltenünk a poharunkat, és engednünk kell, hogy túlcsorduljon. A jó közérzet megteremtése és mentális egészségünk ápolása a két legnagyobb emberi felelősségünk. Képzelj el valakit, akit nagyon szeretsz, és aki nem törődik magával sem fizikailag, sem mentálisan. Mekkora megterhelést jelent önmaga elhanyagolása a kapcsolatotokban? Amikor elkezdünk saját magunkért munkálkodni, s fizikailag, szellemileg és spirituálisan gondoskodunk önmagunkról, nemcsak életünk hosszára és minőségére vagyunk jó hatással, hanem kapcsolatainkat is elmélyítjük és boldogabbá tesszük. Az egészséges önbecsülést tanulmányozó kutatók szerint az önmagunk iránt érzett szeretet hozzájárul a mentális egészséghez és a jólléthez.

Forrás: Kristen Butler - Pozitív Gondolkodás Napló

Tartalomhoz tartozó címkék: önfejlesztés
Az oldal tetejére