Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Múltad meggyógyítása – A győztesek gondolkodása

Múltad meggyógyítása – A győztesek gondolkodása

Bármilyen traumát éltél is át – és mindnyájunknak van valamilyen múltbéli traumája –, ha nem gyógyítod meg, a jövődet is irányítani fogja. A trauma fenntartja a traumát. Hogy megállítsd a körforgást, fiatalabb, sérült éned helyett felnőtt énednek kell döntenie.

Trauma feldolgozás fontossága

Dr. Máté Gábor függőségszakértő a gyermekkorban átélt traumákra specializálódott. Azt tanítja az előadásaiban, hogy a gyermekkori traumák önmegnyugtató függőségekhez vezethetnek, melyek túlmutathatnak az alkohol- vagy kábítószer-addikción. „Ha azt az üzenetet kapod, hogy nem vagy elég jó, vagy nem vagy elég értékes – mondja Dr. Máté Gábor –, életed hátralevő részét azzal fogod tölteni, hogy bebizonyítsd, igenis az vagy.” Az ilyen gyerekek felnőttként szélsőségesen feláldozzák magukat másokért.

Az az igazság, hogy az emberek többségében él egy traumatizált belső gyermek, akinek nem elégítették ki a szükségleteit. Ennek a gyermeknek az önvédő mechanizmusai – akárcsak az enyémek is – általában nem egészségesek. Az egyetlen módja, hogy eltávolodjunk ezektől az egészségtelen szokásoktól, hogy újra kapcsolatba lépünk belső gyermekünkkel, és megadjuk neki, amire szüksége van. Talán neked is el kellene mondanod ennek a gyermeknek, hogy szeretik, és hogy elég jó. Vagy talán biztosítanod kellene őt arról, hogy védve van, mert te mellette állsz. Röviden, pozitívan kellene beszélned belső gyermekedhez, hogy lehetővé tedd számára, hogy teljes mértékben magáévá tegye a kiválóság gondolkodásmódját.

A kiválóság elérése

A saját történetedben jelen levő trauma felismeréséhez és múltad meggyógyításához a következő gyakorlatok lehetnek a segítségedre.

Gyakorlat: Megküzdési mechanizmusaid

Minden ember rendelkezik olyan módszerekkel, melyekkel tompíthat a fájdalmán, enyhítheti a csalódottságát, vagy feldolgozhatja a benne lévő traumát. Ezek sokfélék lehetnek, az egészen szélsőséges változatoktól kezdve (kábítószer-függőség) a sokkal „elfogadottabbakig” (munkamánia). Bármelyikről legyen szó, mindnyájan rendelkezünk ilyen mechanizmusokkal. Ebben a gyakorlatban közelebbről is megvizsgáljuk megküzdési mechanizmusainkat, valamint azt, mit nyerhetünk (vagy nem nyerhetünk) belőlük.

1. lépés: Mivel tompítod a fájdalmadat?

Legyünk egy kicsit személyesebbek. Vedd elő a naplódat vagy a telefonodon lévő jegyzet alkalmazást, és gyűjtsd össze a megküzdési mechanizmusaidat. A következő kérdések ebben segítenek. Nem az a céljuk, hogy ítélkezz magad felett, hanem hogy segítsenek beazonosítani azokat az erőteljes eszközöket, amikkel tompítasz a fájdalmadon.

• Szoktál alkoholt inni?

• Vannak falásrohamaid?

• Dohányzol?

• Szoktál füvet szívni?

• Nézel pornót?

• Munkamániás vagy?

• Túlzottan meg akarsz felelni másoknak?

• Sokáig nézed esténként a tévét?

Most már látod, milyen típusú kérdéseket szeretném, ha feltennél magadnak. Fiatalabb koromban bármilyen kompromisszumra készen álltam – még a saját határaimat és vágyaimat illetően is –, csak hogy biztosítsam a békét és az egyértelműséget. Mivel nem voltam békében magammal, túlzottan meg akartam felelni magamnak, és bármit megtettem volna azért, hogy nyugalom legyen. Amikor fájdalmat vagy traumát élünk át, általában megküzdési mechanizmusainkban találunk vigaszra (ahogyan én is tettem). Ez is része annak, ahogyan megnyugtatjuk magunkat.

Tölts egy kis időt azzal, hogy elgondolkozol a saját megküzdési mechanizmusaidon. Ha zsákutcába kerülsz, és egyet sem találsz, kérd meg egy megbízható barátodat vagy a párodat, hogy ossza meg veled, mit látnak rajtad, hogyan birkózol meg a nehéz körülményekkel?

2. lépés: Mit kapok ezektől a függőségektől?

Ezután vizsgáld meg, mit kapsz ezektől a megküzdési mechanizmusoktól. Biztosan észrevetted, hogy „függőségeknek” nevezem őket, mert valóban azzá válnak. Ha vannak kipróbált, jól működő módszereink fájdalmunk tompítására és érzéseink elkerülésére, akkor valami másnak adtuk át az irányítást saját jóllétünk felett. Most olvasd át a megküzdési stratégiáidról készített listát. Milyen értéket nyújtanak a számodra? Amikor például túl sokat dolgozol, képes vagy megállítani a tolakodó gondolatokat? Amikor alkoholt iszol, úgy érzed, könnyebben nevetsz? Amikor füvet szívsz, ez az egyetlen módja annak, hogy megnyugodj és elaludj? Függsz bármilyen hasonló tevekénységtől?

Nincsenek rossz válaszok. Azt szeretném, ha őszintén megvizsgálnád a megküzdési stratégiáidat, és beazonosítanád, mikor alkalmazod őket. Ha nem szolgálnának téged valamilyen módon, nem fordulnál hozzájuk.

Írj le mindent, ami az eszedbe jut!

3. lépés: Szolgálják ezek a függőségek a magasabb rendű énemet?

 Mostanra már összegyűjtötted a kincsestáradat, dolgoztál egy kicsit a céljaiddal, és meghatároztad fejlődésii utadat. Hogy eljuss oda, ahová szeretnél, önmagad legmagasabb rendű változatává kell válnod. Szeretném, ha vizualizálnád legmagasabb rendű énedet, és elképzelnéd magad jelentőségteljes küldetéseden, ahogyan kibontakoztatod a tehetségedet.

Önmagadnak ez a változata eltompítja a fájdalmat? Vagy inkább bármit megtesz azért, hogy szembenézzen a fájdalmával? A megküzdési mechanizmusok addig szolgálnak minket, amíg hajlandók vagyunk kilépni a tompultságból, és belépni a harcos zónába. Hogy önmagunk legmagasabb szintű változatává váljunk, tudatos lépéseket kell tennünk az élet ringjében. Átvitt értelemben fel kell vennünk a kesztyűt, és meg kell küzdenünk a gyógyulásért.

Mire van szükséged ahhoz, hogy felkészülj a harcra? Ha fel akarnál hagyni valamelyik függőségeddel, mire lenne szükséged hozzá? Egy terapeutára? Egy felelősségteljes partnerre? Egy orvosra? Egy coachra? Néhány percig gondolkozz el azon, milyen érzelmi, spirituális és kézzel fogható eszközökre lenne szükséged ahhoz, hogy eltávolodj a függőségeidtől, és belépj a gyógyulás birodalmába. Ha készen állsz, jegyezd fel őket!

Fantasztikus vagy

Lehet, hogy gondjaid lesznek ezzel a gyakorlattal. Nekem évekbe telt, amíg beazonosítottam a saját függőségeimet, és összeszedtem a bátorságot ahhoz, hogy magam mögött hagyjam őket, és elfogadjam a gyógyulást. Hadd emlékeztesselek arra, hogy elég jó vagy. Elég értékes vagy. Elég vagy. Mindened megvan ahhoz, hogy céltudatos és értelmes életet élj. Mindaz, amire szükséged van a sikerhez, már ott van benned. A kiválóság felé vezető útnak az is a része, hogy megtaláld azokat az eszközöket, amikkel a felszínre hozhatod integrált énedet.

Forrás: Lewis Howes - A győztesek gondolkodása

Tartalomhoz tartozó címkék: önfejlesztés
Az oldal tetejére