Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Önfegyelem a mindennapokban

Önfegyelem a mindennapokban

Senki sem vitatja az önfegyelem fontosságát, még akkor sem, ha tudja, hogy ő maga képtelen rá. Bárki, akinek van némi élettapasztalata, tisztában van vele, hogy egészséges önkorlátozással és akaraterővel többre viheti.

Miért dolgozunk akkor saját érdekeink ellen, amikor arról van szó, hogy beépítsük az életünkbe az önkontrollt? Sajnos az egyik fő ok egy általános tényező, amely közvetlenül vagy közvetve minden mentális akadályozó faktor oka: maga az agy.

A legtöbb meditációs és tudatossággyakorlat célja az, hogy minden mentális csapongást kiiktassunk, hogy egyetlen gondolatra vagy egy fizikai érzésre koncentráljunk. Az elménk feletti kontroll és uralom a stressz és a szorongás elleni legjobb fegyverek közé tartozik. Vitathatatlan azonban, hogy az elme feletti uralom és ennek tettekre való átültetése az egyik legnehezebb dolog az életben.

                                                                                         

                                                                 

Nézőpontok, amik segítik az önuralmad fejlesztését:

  • A tartós motiváció érdekében összpontosíts néhány fő alapelvre. Ezek közé tartozik, hogy ne várj a megfelelő időpontra, tégy apró lépéseket, dolgozz a belső motivációból kiindulva, kerüld el a kísértést, csökkentsd a zavaró tényezőket, figyeld tudatosan az impulzusokat, vizualizáld részletesen a célod, érezd jól magad kényelmetlenségek közepette is, és engedd, hogy a jövőbeli éned tanácsot adjon és irányítsa a jelened.
  •  Néhányan jelen orientáltak vagyunk, ami nem túl praktikus, mert így nem leszel képes a jövőbeli éned érdekében cselekedni. A jövőorientált látásmód segítségével elgondolkodhatsz azon, hogy mit szeretnél a jövőben elérni, és visszafelé haladva dolgozz annak megteremtésén. Ez a perspektíva sokkal jobban illeszkedik az önfegyelemhez.
  • A jobb tervezés és szervezés érdekében szedd rendbe a gondolataidat és a munkaterületedet, hogy csökkentsd a zavaró tényezőket. Vezess be olyan szokásokat, amelyek lehetővé teszik az automatizálást, a feladatok kiosztását és a koncentrációt.
  • Ne törekedj a tökéletességre. A tökéletesség törékeny, lehetetlen, és szorongást kelt. Ehelyett hangold a figyelmed arra, hogy mit lehet most azonnal tenni annak érdekében, hogy a helyes irányba nézz, és újra a helyes úton járj. Meglepően megnyugtató, ha így visszaveszed az irányítást.
  • A készségeid fejlesztése érdekében olvass. Légy kíváncsi, és kérdezz, tanulj, amikor csak tudsz. A türelem és a kitartás erősítése érdekében összpontosíts a legkisebb, fenntartható változásra, amit meg tudsz valósítani, és építsd be a mindennapjaidba.

Ahhoz, hogy a munkát játéknak tekintsd, változtass azon, hogyan fogalmazol. Ne azt mondd, hogy „Meg kell tennem ezt vagy azt”, hanem azt, hogy „Úgy döntök, hogy megteszem ezt vagy azt”. Ne feledd, senki sem akadályozhat meg abban, hogy önmagad legjobb változata legyél.

Az önfegyelem és a szokások eredendően összefonódnak. Valójában a megfelelő szokások kialakítása az önfegyelem természetes célja; a fegyelmezett cselekedetek tudatos erőfeszítést igényelnek de csak addig a pontig, amíg természetes rutinoddá nem válnak.

Forrás: Peter Hollins - Az önuralom hatalma

Tartalomhoz tartozó címkék: önfejlesztés
Az oldal tetejére