Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tanuld meg kezelni a pánik helyzeteket!

Tanuld meg kezelni a pánik helyzeteket!

A szorongás és a pánik egyik fő oka a túlgondolás. Pontosan mit értünk túlgondoláson?

Amikor az ember olyan sokat és hosszan elemez bizonyos dolgokat, kérődzik rajtuk és aggódik miattuk, aminek már a mentális egészsége látja kárát. A túlgondolás számos negatív következménnyel jár, többek között olyan testi, szellemi és társadalmi károkat okozhat, amelyek hosszabb távon is fennmaradhatnak.

Nem tudunk mindent irányítani, viszont el tudjuk kerülni a stresszt okozó helyzeteket és embereket. Ha őszintén belegondolunk, az életünkben felbukkanó feszültségtényezők jelentős része nincs ránk kényszerítve – vagyis nem kell alávetnünk magunkat! Amikor megpróbálod elkerülni a stresszt, az nem jelenti a kötelezettségeid megtagadását vagy a valós problémák elkendőzését. Egyszerűen csak megtanulsz nemet mondani a szükségtelen és káros stresszre. Sokszor van mód nemet mondani bizonyos helyzetekre, és azoknak az embereknek is, akik túl sokat akarnak kivenni belőlünk és az erőforrásainkból. Ilyen erőforrásunk a szellemi energiánk, a figyelmünk és az időnk is.

De mi van, ha nem tudunk egy helyzetet elkerülni?

Ilyenkor jöhet segítségünkre egy egyszerű, bárki által kivitelezhető pánikkezelő technika. Az úgynevezett „földelő” technika segít megállítani a „szorongásspirált”, még mielőtt lerántana a pánik örvénye. Ugyanakkor nem kell pánikbetegnek lenni ahhoz, hogy igénybe vegyük ezt a módszert. A túlgondolás is kezelhető ugyanazzal a módszerrel, mint az összetett félelmek és fóbiák. A rágódás, túlgondolás, stresszelés közben az ember eltávolodik a jelen pillanattól. Ilyenkor valamely múltbeli helyzeten jár az agyunk, vagy jövőbeli lehetőségeken töprengünk. Elképzeljük, „mi lenne, ha”, és közben az emlékek, elképzelések, lehetőségek, vágyak és félelmek kínozzák az idegeinket. Ha viszont a jelenre összpontosítunk, azzal leállíthatjuk a túlgondolás körét. Ebben az öt érzékszervünk segít. Amíg az elménk képes bárhova elrepíteni bennünket, addig a testünk – és érzékleteink – kizárólag az „itt és most”-ban működnek.

5 lépéses pánikkezelő technika

A módszer egyszerű:

1. Keress öt dolgot, amit megnézhetsz

2. Keress négy olyan tárgyat, amit megtapinthatsz

3. Keress három hallható dolgot

4. Fedezz fel két szagot, amit érezhetsz

5. Találj egy valamit, aminek érezheted az ízét

Ez a technika a figyelemelterelésről szól. Amikor az érzékszerveid dolgoznak, az elmédet el tudod vonni attól, hogy örökösen rágódj vagy agyalj valamin. Próbáld ki! Amikor rajtakapod magad, hogy stresszelsz, végigcsinálhatod ezt a gyakorlatot. Az érzékszervek lefoglalása elvonja az agyi kapacitást a túlpörgető gondolatoktól, így automatikusan mérséklődik vagy megszűnik a pánik érzet.

Forrás: Nick Trenton - Ne agyald túl - a gyakorlatban

Tartalomhoz tartozó címkék: önfejlesztés
Az oldal tetejére