Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tíz szabály a szeretetteljes párkapcsolatért

Tíz szabály a szeretetteljes párkapcsolatért

Csodálatos élmény közel érezni magunkat valakihez. Már az is melegséggel tölt el bennünket, hogy velük lehetünk, ami szemlátomást feltölt és megújít minket. Ahhoz, hogy ez a közelség létrejöjjön, szükségünk van az úgynevezett „kölcsönös önfeltárásra” – ez azt jelenti, hogy képesek vagyunk elég gyakran kommunikálni egymással – félelem és kritika nélkül, elfogadó módon. Azzal, hogy megosztod személyes érzéseidet, gondolataidat és emlékeidet, lehetővé teszed a másik fél számára, hogy megismerjen téged.

Az egészséges kapcsolatok nem mindig csodálatosak. Bármennyire is azt hiszed, hogy szerelmes vagy, biztos, hogy lesznek konfliktusok, ellenállás, sérelmek és destabilizáló pillanatok. Az értékes kapcsolatok lehetővé teszik, hogy meglásd saját magad és a partnered legrosszabb oldalát is, s közben mégis a szeretetet válaszd.

10 alapszabály, amelyek nagyobb esélyt adnak a szeretetteljes párkapcsolat fenntartására.

Első szabály: Az apróságok fontossága

Egy romantikus kapcsolat első napjai tele vannak intenzív energiamámorral és megfelelni vágyással. Ajándékokkal, aranyos üzenetekkel halmozzuk el új társunkat. Egy idő után ez a fajta felfokozott aktivitás elhalványulhat, ahogy továbblépünk kapcsolatunk következő szakaszába. Mindannyiunknak szükségünk van érzelmi kötelékekre, és ezt a legegyszerűbben is ki lehet elégíteni pusztán azzal, ha a teljes lényünkkel jelen vagyunk a kapcsolatban. Mindannyian változunk, de annak, amilyen helyet a kapcsolatotok fontossága elfoglal a szívetekben, nem szabadna változnia. Jó ötlet, ha folyamatosan felrázzátok a rutint, ha új dolgokat próbáltok ki együtt, s fenntartjátok az újdonság élményét az egyenletben. Az egyszerű dolgokon múlik minden. Rájuk van valójában szükséged, ha fenn akarod tartani a varázslatot egy kapcsolatban.

 

Második szabály: Vitatkozz tisztességesen

Biztosan lesznek nézeteltéréseid a pároddal, és ezek a bukkanók nem mind rossz dolgok. Az, hogy nem mindenben értünk egyet, csupán annak a jele, hogy két egyedi személyiség alkotja a kapcsolatot, akik pusztán egészséges módon néha próbára teszik a másik szemléletmódját és akaratát. Ez egészséges dinamika lehet, amely segíthet abban, hogy tanuljunk és fejlődjünk: nem kell minden veszekedésnek arról szólnia, hogy kinek van igaza, és kinek nincs. Teremts biztonságos teret a párod számára, hogy kifejezhesse magát anélkül, hogy félnie kellene az ítélkezéstől vagy a kritikától. Hagyd, hogy beszéljen – gyakran ilyen egyszerű. Nincs szükség arra, hogy semmibe vedd a véleményét, vagy lekicsinyeld, amit gondol, még akkor sem, ha nem értesz vele egyet. Légy nyitott, és hagyd, hogy a másik fél elmondja a véleményét.

 

Harmadik szabály: Becsüld meg az intimitást

Az intimitás a latin intimus („legbensőbb”, „legmélyebb”) szóból származik, így az igazi intimitás abból fakad, hogy mindkét fél először mélyen magára koncentrál: felfedezik érzelmeik, vágyaik és sebezhetőségük rejtett mélységeit. Ha erre képesek, akkor az elfogadás és az intimitás légkörében feltárhatják egymás előtt, amit felfedeztek, ami a mély gyógyulás katalizátora lehet. Az, hogy megbeszélitek az aggályaitokat vagy a félelmeiteket, segíthet a másiknak megérteni, hogy mire gondolsz. És amikor te is meghallgatod a párodat, betekintést nyerhetsz a viselkedésébe. A valóságban az intimitás valóban időbe telik, mert az kell hozzá, hogy az egyén elég bátor legyen, hogy a problémái végére járjon, majd megnyíljon velük kapcsolatban.

Negyedik szabály: Mosogass el

 

A viták általában akkor ütik fel a fejüket, amikor a párok már egy ideje együtt vannak, és megszokják a napi rutint. Bár a viták akár évekig is elhúzódhatnak, megoldás nélkül. Ha nem veszed ki a részed a házimunkából, ha nem teszel hozzá a közös teendők megoldásához, vagy nem csinálsz meg valamit, amit ígértél, azt a párod úgy értelmezheti, hogy nem törődsz vele. Azt hiheti, hogy ha egy egyszerű feladat elvégzésében nem számíthat rád, akkor nem fog tudni rád támaszkodni, ha valamilyen komolyabb dologra kerül sor. Az élet megkönnyítése érdekében egyszerűen állapodjatok meg egy házimunka-listában, és tartsátok magatokat hozzá!

 

Ötödik szabály: Legyenek nehéz beszélgetéseitek

Ha el akarod mélyíteni a kapcsolatodat a pároddal, fel kell készülnöd arra, hogy kiteregesd a szennyest. Másként hogyan tudnátok igazán megismerni egymást? Csak ideig-óráig lehet táncolni egymás hibái és/vagy összeférhetetlenségei körül. A legjobb, ha rögtön őszinték vagytok egymással, bár ez fájdalmas folyamat lehet. Így mindketten többet fogtok megtudni magatokról, és mélyebb szeretettel és megértéssel fogtok kijönni belőle, valamint felfedezitek azokat a folyamatokat, amelyek lehetővé teszik, hogy egy-egy vita során félúton találkozzatok egymással. Nem azok a boldog párok, akik csak csókolózó szelfiket posztolnak magukról. Jóval inkább azok, akik kellemetlen beszélgetéseket is tudnak folytatni, akik segítenek egymásnak túljutni a traumákon, és zokognak, hogy megmentsék a kapcsolatukat. A boldog párok a fejlődést helyezik előtérbe, és inspirációt jelentenek egymás számára.

 

Hatodik szabály: Soha ne hasonlítgass

Amikor új kapcsolatba kezdesz, kísértésbe eshetsz, hogy a most előtted álló személyt összehasonlítsd valakivel a múltadból: egy régi szerelmeddel, volt feleségeddel/férjeddel/pároddal. Bár ez valahol természetes, nem szolgálja az érdekeidet. Először is, nincs két egyforma ember, ezért egyszerűen helytelen, ha a valakivel szerzett múltbeli tapasztalataidat olyan mércének állítod be, amely alapján mindenki mást megítélsz. Másodszor, bármi is történt veled a múltban, annak a múltban kell maradnia.  Egy hosszú távú kapcsolat ezerszer meghal és ezerszer születik újjá. Nem az számít, hogy mennyi ideig vagy együtt valakivel, hanem az, hogy mennyire vagy hajlandó nyitott maradni az ő (és önmagad) új változataira, amelyek mindenképp létre fognak jönni.

Hetedik szabály: Legyen terved

A legtöbb ember mindenféle terv vagy stratégia nélkül sétál, botladozik vagy esik bele egy kapcsolatba. Úgy tűnhet, ez talán rendben is van, hiszen nem valamiféle üzleti vállalkozásról vagy katonai műveletről beszélünk, igaz? Valójában azonban mégis ilyesmiről van szó, ha jobban belegondolsz. Jó ötlet lehet, ha megállapodtok néhány nagyon fontos alapszabályban, mielőtt hagyjátok, hogy a sors a maga kiszámíthatatlan útját járja.

Például:

- Mit szeretnétek a kapcsolattól? Alkalmi, „barátok extrákkal” kapcsolatra vágytok, vagy komoly elköteleződésre?

- A monogám kapcsolat gondolata tetszik, vagy más preferenciáid vannak, például a poligámia?

- Mi az, ami nem képezheti vita tárgyát nálad? Az őszinteség, a tisztelet és a kommunikáció elengedhetetlen-e számodra, vagy nem baj, ha a párod nem rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal?

- Mennyire vagytok rugalmasak, ha életmódról, véleményről, preferenciákról van szó? Bármi felett szemet tudsz hunyni, amivel nem értesz egyet?

Nyolcadik szabály: Adj teret

Közeli, érzelmileg erős kapcsolatban lenni valakivel azt jelenti, hogy képesek vagyunk külön lenni. Ez talán őrültségnek hangzik, de hallgass meg. Ha feltétel nélkül szeretitek egymást, akkor az, hogy azt látjátok, a másik követi az álmait, nem fogja megölni a kapcsolatotokat – a bizalmatlanság és a kétségek viszont igen. Amikor teret adsz a partnerednek, teljes mértékben jelen tudsz lenni a kapcsolatban anélkül is, hogy mindenáron érvényesítenéd a véleményedet vagy ráerőltetnéd a párodra az akaratodat.

Kilencedik szabály: Első a barátság

A barátság azt jelenti, hogy érzelmileg és lelkileg is kötődsz valakihez, és ez mindenképpen sok előnnyel járhat az egészséged és a jólléted szempontjából. Már a tudat is felbecsülhetetlen értékű, hogy van egy megbízható barátod, akire támaszkodhatsz, akivel jól érzed magad, akivel igazán jól kijössz. Ha olyan szerencsés vagy, hogy a párod egyben a legjobb barátod is, annál jobb. De ennek az idő múlásával kell kialakulnia, ha korábban nem voltatok barátok. Ha úgy kezeled romantikus kapcsolatodat is, mint a barátságaidat, akkor ez a kölcsönös tiszteleten és feltétel nélküli szereteten alapuló közelséget ápolja majd köztetek. Ez túl fogja élni a szexuális vágyakat, a felfokozott romantikát, amelyek a kapcsolat előrehaladtával elhalványulhatnak vagy ingadozhatnak.

 

Tizedik szabály: A személyes fejlődés prioritása

A személyes fejlődés, az érzelmi gyógyulás és a spirituális gyarapodás útjának egyik legfontosabb lépése annak felismerése, hogy a külső világot nem tudjuk irányítani. A hatalmunk abban rejlik, hogy képesek vagyunk reagálni rá. A külső ingerek által kiváltott minden létező mintát megszakíthatunk és felülírhatunk egyszerűen azzal, hogy a reakció síkjáról a tudatos válaszadás síkja felé mozdulunk el. Ha egészséges és boldog vagy, könnyebb kezelni a kapcsolatodat. Ha a párod is egészséges és boldog, akkor szeretetteljes és virágzó kapcsolatot építhettek együtt.

Forrás: Vex King - Közelebb a szeretethez

Tartalomhoz tartozó címkék: önfejlesztés
Az oldal tetejére