Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A gyermekkori érzelmi elhanyagoltság megjelenése a párkapcsolatban

A gyermekkori érzelmi elhanyagoltság megjelenése a párkapcsolatban

Mi történik veled gyermekként, ha olyan otthonban nősz fel, ahol vagy nem veszik észre az érzelmeidet, vagy nem viselik el, amit érzel? Alkalmazkodnod kell a helyzethez. Elnyomod és háttérbe szorítod az érzéseidet és érzelmi igényeidet, hogy ne terheld a szüleidet. Nem tolerálod a saját érzéseidet és keményen dolgozol azon, hogy ne legyenek szükségleteid.

Valójában a legfontosabb dolog hiányzik, amire szükséged van a pozitív, hosszú távú, tartalmas kapcsolatokhoz: az érzelmekhez való könnyed hozzáférés. A gyermekkori érzelmi elhanyagoltság hatásaitól sújtott kapcsolatokat úgy írhatjuk le, mint a valódi kapcsolatok felhígított változatait. Sajnos a gyermekkori érzelmi elhanyagoltság hatásaitól szenvedő párok ezt nem ismerik fel, mivel csak ezt a változatot ismerik.

Öt mód, ahogy a gyermekkori érzelmi elhanyagoltság befolyásolhatja a párválasztásodat

1. Természetes módon a szeretetnek azt a formáját keresed, amelyet a szüleidtől kaptál gyermekkorodban.A szüleid szeretete, annak minőségétől vagy teljességének mértékétől függetlenül beleivódik az agyadba, és az érzelmi életed szerves részévé válik. Amikor érzelmileg elhanyagoltan nősz fel, talán megtapasztalod a szeretet minden kellékét: a szép otthont, a szép ruhákat és a jó oktatást, ez mind megadatik számodra. Ám az általad megtapasztalt szeretetnek nincs érzelmi tartalma. Ettől viszont rettentően kellemetlennek érezheted a valódi érzelmi tartalommal töltött szeretetet, amikor felnőttként találkozol vele. Esetleg el is hagyod azt a személyt, aki tartalmas, mély szeretettel közelít feléd, és olyan párt keresel, aki kevesebbet kínál, ám ironikus módon ezt érzed majd „helyénvalóbbnak” és kényelmesebbnek.

2. Az erős késztetés, hogy betöltsd a benned tátongó űrt, túl korai elköteleződésre sarkall. Úgy nőttél fel, hogy ellökted magadtól az érzelmeidet. Most, felnőttként nem állsz megfelelő kapcsolatban velük. Az érzelmeidnek színekkel, tartalommal és kötődéssel kellene megtölteniük az életedet, de fal mögé zártad őket, így nem érnek el hozzád, és ez okozza a benned tátongó űrt. Az erőteljes vákuum miatt fennáll annak a kockázata, hogy túl korán vagy túl hamar elköteleződsz valaki mellett, még mielőtt teljesen megismerhetnéd.

3. A kétségbeesett késztetés, hogy soha ne érezz semmit és ne tűnj nagy igényűnek, megakadályoz minden elköteleződést. Gyermekként nem engedték, hogy bizonyos érzelmi igényeid legyenek (vagy egyáltalán legyen bármilyen érzelmi igényed). Magadévá tetted az üzenetet, miszerint gyengeség, helytelen vagy akár szégyenletes, ha szükségleteid vannak. Felnőttként eltökélten ügyelsz rá, hogy soha ne tűnhess gyengének. Nagy gondot fordítasz arra, hogy soha ne mutatkozz érzelmi téren sebezhetőnek.

4. Mivel eltompított világban élsz, házastársul egy intenzív érzelmekkel rendelkező személyt választasz. Ahogy azt tudjuk, az érzelmi elhanyagoltság miatt az élet értelmetlennek és színtelennek tűnhet. Így körülnézve azt látod, hogy mások gazdagabbnak, ragyogóbbnak és vibrálóbbnak tűnő életet élnek. Eközben a benned tátongó űr arra késztet, hogy töltsd be. E két erő együttes hatására egy fényesen ragyogó személy felé fordulhatsz. Valaki felé, aki intenzíven és mélyen érez. Amikor a párod erőteljes érzelmekkel rendelkezik, a te életed is megtelik az ő erejével. Egy érzelmes emberrel kötött házasság néhány évig jól működhet, ha a párod érzelmileg egészséges, ám ha a párod érzelmei túlzottan intenzívek vagy problémás okból nem stabilak, akkor a kapcsolat hamarosan olyanná válik, mintha egy sodródó autó anyósülésén ülnél. Egy érzelmeivel kapcsolatban álló személy érzelmi közelséget és érzelmi intimitást akar, és szüksége van az ilyen kapcsolatra. Úgy fogja érezni, kizárod, akadályozod, és esetleg beleun. Ostromolni fogja a falaidat, megpróbál elérni hozzád, végül belefárad abba, hogy egyedül érzi magát.

5. Ha kis helyet foglalsz el a világban, az vonzza azokat, akik nagy teret töltenek be. Egy narcisztikus személlyel kötsz házasságot. A gyermekkori érzelmi elhanyagoltság hatásaitól szenvedő és a narcisztikus személy közt egyedülálló kötelék szövődik. A vonzódást fűti az érzés, hogy kiegészítik egymást, ahogy csak szélsőségesen ellentétes személyiségek tudják. A narcisztikus emberek szintén gyermekkori érzelmi elhanyagoltságban nőnek fel, de jellemzően az érzelmi, fizikai vagy verbális bántalmazás valamely formáját is megtapasztalták. Örömmel és gátlástalanul egyre csak elveszi és elveszi a melegséget és törődést, amit te természetes módon csak adsz és adsz neki. Az ő érzelmei betöltik a te hiányzó érzéseid által hagyott űrt. Az igényei betöltik a te elfojtott szükségleteid helyét. Hónapokon vagy akár éveken át is minden rendben megy. De idővel ez a biztonságérzet valószínűleg megkopik. Lassanként nemcsak mellőzöttnek, de sárba tiportnak és akár bántalmazottnak is érzed majd magad.

Honnan tudhatod, hogy kihat-e a párkapcsolatodra a gyermekkori érzelmi elhanyagoltság?

Ezek a gyakori tünetek az idők során bukkannak fel, vagy egy adott pillanatban figyelhetők meg. Az ismertetőjelek olvasása közben gondold át, vajon igaz-e rád, a párodra vagy mindkettőtökre valamelyik tünet.

Konfliktuskerülés

A konfliktuskerülés lényegében azt jelenti, nem vagyunk hajlandók konfrontálódni vagy veszekedni, és ez a gyermekkori érzelmi elhanyagoltság egyik klasszikus jele a párkapcsolatban. Ugyanakkor ez az egyik legkártékonyabb.

Magányosnak vagy üresnek érzed magad a kapcsolatban

Amikor a párkapcsolatodban nem teljesen alakul ki az érzelmi intimitás, az olyan ürességhez és magányhoz vezethet, ami sokkalta fájdalmasabb, mint ha valóban nem lenne senkid. 

A beszélgetések javarészt felszínes témákról szólnak

Minden párnak beszélgetnie kell valamiről. Az érzelmileg kötődő párok viszonylag könnyen beszélnek az érzelmeikről és az érzelmi szükségleteikről. Ez nem így van az érzelmileg elhanyagolt személyek esetében. Amikor a gyermekkori érzelmi elhanyagoltság hatásától szenvedsz, maradsz a „biztonságos” témáknál.

Hiányzik az érzelmi intimitás

Kevés pár ismeri az „érzelmi intimitás” kifejezést, annak jelentését és azt, miként erősíthetik. Az érzelmi intimitásotok a párkapcsolatot összetartó kötőanyag, és a fűszer, melytől izgalmas marad.

A szenvedély hiánya

A szenvedély természetesen változik az idők során. Ám egy érzelmileg kötődő kapcsolatban nem tűnik el. Egyszerűen ellágyul és összetettebbé válik. 

 

Számos módon jelentkezhet az igény, hogy beszélj a pároddal a gyermekkori érzelmi elhanyagoltságról. Talán ráébredtél, hogy érzelmi téren elhanyagoltad a párodat. Vagy arra gyanakszol, hogy ő él a gyermekkori érzelmi elhanyagoltság hatása alatt, és szeretnél erről beszélni vele. Esetleg felismerted, hogy mindkettőtöket elhanyagoltak érzelmi téren, és a társaddal együtt szeretnéd feltárni ezt a kérdést. Megértem, milyen terhet hordozol most, és mennyire zaklatott lehetsz, mert egy érzelmileg ekkora kihívást jelentő témáról kell beszélned a pároddal, mint a gyermekkori érzelmi elhanyagoltság. A lehető legtöbb útmutatást és támogatás fogod megkapni Dr. Jonice Webb legújabb könyvéből ehhez.

Forrás: Dr. Jonice Webb - Ismeretlen érzelmek hatásai a kapcsolatainkra   

Tartalomhoz tartozó címkék: pszichológia
Az oldal tetejére