Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az elme-menedzsment előnyei

Az elme-menedzsment előnyei

Miért is fontos az elme-menedzsment?

Három hetet is kibírsz étel nélkül, három napot víz nélkül, három percet levegő nélkül, de gondolkodás nélkül három másodpercet sem.

Így tehát prioritássá kell tenned, hogyan működik az elméd, és hogyan irányíthatod. Az elme irányítása a lelki béke kulcsa, amely segít minket a nehéz, de ugyanúgy a boldog idők során is. Az a trend, mely szerint az emberek tovább élnek, évtizedek óta először megfordult. Az emberek egyre betegebbek, egyre fiatalabban halnak meg, annak ellenére, hogy mekkora orvostudományi és technológiai fejlődések mennek végbe. Modern kori történelmünkben az emberek fiatalabban halnak meg, mint elődeik, és a legnagyobb őrület az egészben az, hogy ezek mögött megelőzhető életmódbeli betegségek állnak. Az elmúlt több mint 60 évben rengeteg pénzt és időt fordítottunk agyunk és testünk fizikai rendbetételére, miközben elménket teljesen elhanyagoltuk. Figyelembe véve azonban az elménk és testünk között lévő elválaszthatatlan kapcsolatot, egy ilyen fontos tényező elhanyagolása nem maradhat büntetlenül. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül az arcunkba bámuló iróniát. A közösségi média tele van jó tanácsokkal például azzal kapcsolatban, hogy mit együnk, remek idézetek, és a stressz kezelésére szolgáló tippek jönnek velünk szembe, inspiráló történeteket, hosszú életet és javuló életminőséget ígérő wellness-trendeket osztanak meg az emberek – de mi csak egyre betegebbek és betegebbek leszünk, és meghalunk. Az öngyilkosságok aránya is emelkedik, ahogyan a toxikus függőségeké is, az emberek depresszívebbek és szorongóbbak, mint valaha, gyermekeink pedig több gyógyszert szednek, mint bármelyik korábbi generáció gyermekei szedtek.

Nem vagy azonos a traumatizált vagy hibás agyműködéseddel. Nincs szükség megalkuvásra, ahogyan a kompenzálásra sem. Rengeteg olyan dolog van, amelyet meg tudsz, és meg is kell tenned, hogy megváltoztasd, lelassítsd, sőt akár visszafordítsd az agyadban és a testedben jelenleg zajló kóros folyamatokat. Ezeket az elme vezérli. Ezek mind döntéseink eredményei. Döntéseinket érzéseink alapján hozzuk meg, érzéseink pedig gondolatainkból fakadnak. Ez a cselekvő elme.

Neurociklus-praktika az aggodalom-spirál lezárásához

1. Tudatosítás. Kerülj a tudatába annak, hogy min aggodalmaskodsz.  Miközben megfigyeled az aggodalomból fakadó érzelmi és fizikai érzéseket, elismered őket, és kezdesz tudatába kerülni annak, hogyan is érzed magadat akkor, ha objektíven tekintesz a helyzetre. Mintha az érzelmek egy dobozban lennének.

2. Elmélkedés. Képzeld el, hogy az aggodalomhoz kapcsolódó érzelmi és információs emlékeket kiveszed a fejedből, és beleteszed őket egy dobozba. Az elképzelés az, hogy a mérgező aggodalmaskodást tedd bele a dobozba; te kívül leszel, és onnan nézel befelé. Most pedig kérdezd meg magadtól, és vitasd meg magaddal, hogy amin aggódsz, az vajon tényleg meg fog-e történni. Aggodalmad tényen alapul, vagy csak feltételezésen? Mi az, amit irányítani tudsz ebben a helyzetben? Tudsz tervet készíteni, amelynek a hasznát veheted az aggodalmadon való munka során? Volt már olyan, hogy az aggodalmaskodás bármilyen módon segítette az éppen aktuális helyzetet?

3. Írás. Írd le a kérdésekre a válaszokat naplódba, okostelefonodba, vagy bármilyen más eszközre, vagy hangosan mondd ki a válaszokat. Ha hangosan visszamondod őket, akkor azzal időszakosan eltárolod az emléket az agyadban, amely az irányítás érzését adja neked, és segít rendszerezni gondolataidat.

4. Ismételt ellenőrzés. Képzeld el rövid időre a lehető legrosszabb forgatókönyvet, majd térj rá a megoldási lehetőségekre: hogyan kezelnéd a helyzetet, ha tényleg megtörténne? Mi lenne a stratégiád? Ne tölts túl sok időt ezzel – csupán néhány másodpercet. Milyen lépésekkel oldanád meg a problémát, ha a legrosszabb forgatókönyv válna valóra? Figyelj oda arra, hogy a megoldással többet foglalkozz, mint magával a legrosszabb forgatókönyvvel, különben csak tovább rontasz a helyzeten! Miután ezzel végeztél, térj vissza arra, hogy mit szeretnél, milyen végkimenetele legyen a dolognak. Vázolj fel több lehetőséget, hozzáállásodat a lehetőségekre való összpontosítás vezérelje.

5. Cselekvés. Ha tudsz, akkor beszélj valaki mással is a témáról, aki újabb nézőpontot tud kínálni, így tisztábban és világosabban fogod látni az ismételt ellenőrzés lépése során kidolgozottakat. Írd be a lehetséges megoldásokat a telefonodba vagy bármilyen más eszközbe, naplódba, vagy bárhová, oda, ami neked a legjobb. Ha így teszel, akkor bármikor vissza tudsz térni hozzájuk, amikor úgy érzed, hogy kezd ismét elhatalmasodni rajtad az aggodalmaskodás!

Amikor reggel felkelünk, akkor első feladatunk az legyen, hogy elménket felkészítjük a napra, ne pedig az, hogy elkezdjük görgetni a közösségi oldalakat, vagy azonnal a híreket olvasgatjuk. Hihetetlenül fontos az, hogy miként töltjük a nap első perceit, mivel az adhatja meg az egész nap alaphangját. Az elkövetkezendő három hétben próbáld meg ezzel a hozzáállással kezdeni napjaidat. Ez hozzásegít ahhoz, hogy jól indulj, és ahhoz is, hogy ráhangolódj a tudatalattidra. Ez segít sokkal gyorsabban felismerni az érzelmi és fizikai figyelmeztető jelzéseket (úgymint a szorongást, a depressziót, a heves szívdobogást és a hangulatingadozást), ezáltal pedig gyorsabban kezelésbe is veheted azokat az elme-menedzsment módszereivel.

Forrás: Dr. Caroline Leaf  - Tisztítsd meg elméd zűrzavarát

Tartalomhoz tartozó címkék: pszichológia
Az oldal tetejére