Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ájurvédikus megelőző kezelések (dharnija és adharnijavéga)

Ájurvédikus megelőző kezelések (dharnija és adharnijavéga)

Az ájurvéda tudománya szerint erősen ajánlott a rendszeres tisztítókúrák beépítése az életvitelünkbe. Ezek lehetnek böjtalapúak vagy tisztító típusúak.

Böjtalapú kúrák: Javasolt rendszeresen végezni. Böjtalapú kúrának számít, ha például heti egyszer nem eszünk, csak könnyűt eszünk, vagy csak gyömölcsöt. Leginkább azon a napon ajánlott, amikor születtünk. (Tehát ha a születésnapunk például január 1-jére és szerdára esett, akkor minden héten szerdán javasolt a böjt.) A heti egy napon át végzett böjtöt ajánlott rendszeresen betartani, ez minden alkatra jó hatással van. A vaták inkább tartsanak gyümölcsnapot vagy főttkrumpli-napot stb., esetleg ne egyenek gabonát.

Hosszú böjtöt évente csak egyszer szabad végezni. Az alapelv az, hogy a 3 napig tartó böjtök szépítenek, az azontúl tartók pedig gyógyítanak. Három nap után leáll az emésztés, utána már mindegy, hány napot böjtöl az ember. Ilyenkor mélabúsak, depressziósak leszünk, mert a testünk nem kapja meg az evésből származó boldogsághormont. Ha 3 napot meghaladó böjtöt szeretnénk tartani, mindenképp konzultáljunk előtte szakemberrel, aki figyelemmel kíséri magát a folyamatot, valamint az étkezésekhez való visszatérést is: a böjt idejének egyharmada alatt kell visszatérni a normális táplálkozáshoz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például egy 9 napos böjtnél 3 nap a visszatérés. Ez a következőképpen alakulhat: Az 1. nap rizst főzünk ötször-nyolcszor annyi vizzel, és csak a rizsnyákot (a tetején lévő nyákos vizet) esszük meg, a rizst nem. A 2. nap ehetünk könnyen emészthető gyümölcsöt. A 3. napon nagyon híg levest egy kevés zöldséggel. A 4. napon nagyjából már a megszokottak szerint lehet étkezni.

Tisztítókúrák: Néha a szervezetünk nem működik tökéletesen és méreganyagokat raktároz el, így a tisztítókúrák alkalmazása kötelező. De arra oda kell figyelni, hogy ne vigyük túlzásba őket, mert azt megsínyli a szervezet. Például a kolon-hidroterápia (vastagbéltisztítás) nagyon kikezdi a bél nyálkahártyáját, míg a gyógynövényes beöntés lassan lecsorgatva kíméletes. Az ájurvéda kultúrájában egyértelműen a tavaszi és az őszi szezon a legmegfelelőbb időszak a méregtelenítésekre. Viszont mindent tisztítást a megfelelő fel- és levezetéssel kellene végigcsinálni.

A megfelelő felkészülést követi maga a tisztítókúra, mint például a kagylótisztítás (maha shankra praksharanam). Ehhez tengerisótartalmú vizet kell készíteni: tegyünk 35 g sót 1 liter vízbe, és oldjuk fel. Ha idegenkedünk a sós víztől, akkor egy kis citromlevet is rakhatunk a keverékbe. A tisztítókúra lényege, hogy ne nyammogjunk a sós vizen. Másfél óra alatt döntsük le az adagunkat félliterenként: egy kis termetű embernek 4-5 liter sós vizet kellene meginni, egy normál testalkatúnak 5-6 litert, egy nagyobbnak pedig akár 7-8 litert is.


Az ájurvédkus tisztítókúra lépései:
1. Igyunk meg ½ liter sós vizet.
2. Végezzünk el 5 jógagyarkolatot, hogy megmozgassuk a béltraktust és a benne lévő vizet: hajoljunk előre és hátra, majd oldalra, végezzünk törökülésben törzscsavarást, majd feküdjünk le a hasunkra, tegyük a tenyerünket oldalt a mellkasunk mellé, és toljuk fel a felsőtestünket (ez a kobraállás a jógában).
3. Megint igyunk meg ½ liter sós vizet, majd ismét végezzük el az 5 gyakorlatot, és ezt folytassuk váltogatva.
4. Először elkezdünk majd hányni, de ne ijedjünk meg, ez nem fájós, rosszul eső hányás lesz, csak kiömlik belőlünk a folyadék (szivárványásításnak is nevezzük).
5. Folytassuk az ivást és a gyakorlatokat addig, amíg nem megy a hasunk (ez pár hányás után következik be). Ha itt abbahagyjuk, azt kis kagylótisztításnak (lagu shanka praksanam) nevezik. Ezt egy évben háromszor lehet elvégezni.

6. VAGY csinálhatunk teljes tisztítást (maha shanka praksanam), ezt évente egyszer, leginkább tavasszal végezzük. Hiába kezd el menni a hasunk, folytatjuk a vízivást és a gyakorlatokat addig, amíg már olyan tiszta víz nem jön ki, mint ami bement. (Jöhetnek ki mindenféle héjmaradványok, a bélredőzetben maradt magok és bármi más). Ha már tiszta víz jön ki, álljunk le a sósvíz-ivással. Ekkor még el fogunk menni egyszer-kétszer vécére. Az utolsót úgy ismerjük fel, hogy sárga színűt fogunk üríteni, mert kijön az egyébként a vért színező többletbilirubin (többletsav). Utána gyorsan együk meg a még hányás előtt megfőzött indiai rizskását (kitrit), ez megakadályozza, hogy a béltraktus összetapadjon, ami egy ilyen nagy tisztítás után lehetséges.

Miután elvégeztük a tisztítókúrát, maradjunk otthon és pihenjünk, mert a kúra sokat kivesz belőlünk, de ez jó. Ha például szombaton megcsináljuk, még vasárnap is pihenhetünk. Ha utána nem kezdünk el sokat „bűnözni”, akkor sokáig nem szennyeződünk vissza.

Forrás: Baktai Ádám - Ájurvéda az élet tudománya

Tartalomhoz tartozó címkék: egészséges életmód életmód
Az oldal tetejére