Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Cukorbetegség és az egészséges szénhidrátok

Cukorbetegség és az egészséges szénhidrátok

A legtöbb cukorbeteg olyan úton találja magát, ami súlya fokozatos növekedéséhez, vércukorszintje lassú emelkedéséhez, nagyobb gyógyszer dózisokhoz és súlyosbodó szövődmények felé vezet. A cukorbetegség visszafordítása azt jelenti, hogy megfordítjuk ezt a tendenciát.

 A széleskörű népességi vizsgálatok kimutatták, hogy a cukorbetegség ritka Japánban, Kínában, Thaiföldön és más ázsiai országokban. Hasonlóan ritka Afrika egyes részein is.

Ezek a tanulmányok valami mást is kimutattak: azokban az országokban, ahol a cukorbetegség ritka volt, az emberek nem követtek semmi olyasmit, mint egy „cukorbetegség diéta”. Nem kerülték a szénhidrátokat; minden nap keményítőtartalmú ételeket ettek. Ázsiában és Afrikában a rizs és más gabonák, a keményítőtartalmú zöldségek, a bab és a tészta alapvető élelmiszerek. Valójában a kutatók azt találták, hogy ezekben az országokban az emberek lényegesen több szénhidrátot ettek, mint az észak-amerikaiak vagy az európaiak, de a cukorbetegség viszonylag ritka volt. Ezt a nemzetközi összehasonlítást egyszerűen azért hoztam fel, hogy egy fontos pontot emeljek ki: a szénhidrátok nem okoznak cukorbetegséget. És egy olyan étrend, amely arra összpontosít, hogy a szénhidrátokat távol tartsa, nem hatékony módja a betegség kezelésének, nem is beszélve a visszafordításról. Ha valami, az egészséges összetett szénhidrátok segítenek azt megelőzni.

Az elkerülhetetlen tény az, hogy a betegséget nem a szénhidrátok okozzák (azaz a cukor és a keményítő). A probléma az, hogy a test hogyan dolgozza fel őket. Ha meg tudjuk javítani a szervezet azon képességét, hogy felszívja és használja a szénhidrátokat, akkor az egészséges szénhidrátban gazdag ételeket élvezheted aggodalom nélkül.

Ezen a ponton talán arra gondolsz, hogy spagetti, rizs? Szabad nekem ezeket a szénhidrátban gazdag ételeket fogyasztanom? A válaszom igen. A cukorbetegek újra és újra azt hallották, hogy korlátozniuk kell a rizst, a tésztát és más keményítő tartalmú ételeket. De ne feledd, hogy a cukorbetegség és a túlsúly ritka azokban az országokban, amelyek ezeket az élelmiszereket a fő táplálékukká tették. Vizsgálataink során azt találtuk, hogy azok az emberek, akiknek étrendje sok egészséges szénhidrátot tartalmaz, jobban teljesítenek, nem pedig rosszabbul.

Minden szénhidrátot tartalmazó étel bizonyos mértékig növeli a vércukorszintedet. Valójában a vércukorszinted növekedése étkezés után normális, azonban nem jelenti azt, hogy kerülnöd kell a szénhidrátot tartalmazó ételeket. Ez azt jelenti, hogy lépéseket kell tenned az inzulinrezisztencia csökkentése érdekében. Az szénhidrátok közül a legjobbak az alacsony glikémiás indexel rendelkezők. Meglepő lehet, ha megtudod, hogy a tészta alacsony glikémiás indexszel rendelkezik. Igen, különösen, ha al dente szolgálják fel, azaz, ha nincs túl főzve. Természetesen a tészta búzából készül, így azt gondolhatod, hogy ugyanúgy megemeli a vércukorszintedet akárcsak a búzakenyér. De nem ez a helyzet. Vagyis az élelmiszereknek a glikémiás indexe számít és nem a szénhidrát tartalma.

Forrás: Dr. Neal Barnard - Fordítsd vissza a cukorbetegséged

Tartalomhoz tartozó címkék: életmód
Az oldal tetejére