Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mindfulness gyakorlatok gyerekeknek

Mindfulness gyakorlatok gyerekeknek

A mindfulness angol szó magyar jelentése éberség vagy tudatosság. A mindfulnesst mint gyakorlatot pedig általában tudatos jelenlétként vagy éber figyelemként szoktuk használni. A mindfulness meditáció célja, hogy figyelmünket, amennyire csak lehet, a jelenre fordítsuk. Érzékszerveinket a pillanatnyilag észlelhető belső és külső tapasztalásokra irányítsuk. Ez a tudatos érzékelés mind az érzékszervekkel tapasztalható testi érzetekre, mind a felbukkanó érzelmeinkre és gondolatainkra is irányul. A mindfulness meditáció eredetileg a buddhista meditációkból származtatható, de nem csak egy passzív meditáció, sokkal inkább szemlélet, viselkedési attitűd, amikor a cselekvés helyett befogadunk és megfigyelünk anélkül, hogy a tapasztalásainkat értékelnénk, elbírálnánk.

MIÉRT FONTOS A MINDFULNESS A GYEREKEK SZÁMÁRA?

Ki ne szeretné, hogy gyermeke élvezze a környezetét, hogy nyugodtnak és koncentráltnak érezze magát? A felnőttekkel ellentétben a gyerekek életében nagyon kevés olyan dolog van, amit abszolút tudatossággal képesek irányítani. Kortól függően többféleképpen lehet megtanítani a gyerekeknek az odafigyelést. Az életkornak megfelelő gyakorlat kiválasztása a mindfulness bevezetéséhez a gyermek életében alapvető fontosságú segítség lehet. Az egyik dolog, amit képesek irányítani, az a légzésük. Ha megtanítjuk a gyerekeinket arra, hogyan tudnak a légzésükre összpontosítani, akkor életük egy (létfontosságú) aspektusa felett szerezhetnek kontrollt.

A MINDFULNESS EGY SOR DOLGOT MEGTANÍT A GYEREKEKNEK:

Hogyan fordítsák hasznukra erős érzelmeiket és hogyan erősítsék érzelmi intelligenciájukat

Hogyan tudnak koncentrálni egyetlen dologra, miképpen figyeljenek a jelenre

Hogyan legyen önuralmuk

Hogyan kommunikáljanak hatékonyabban

Hogyan tudják megkülönböztetni a gondolataikat az érzéseiktől

Hogyan élvezzék a jelen pillanatot

Hogyan lélegezzenek jobban

Hogyan növeljék önbizalmukat

Hogyan tudják megszüntetni a szorongásukat

A MINDFULNESS POZITÍV HATÁSAI

A mindfulness gyakorlatok hatásainak feltérképezése a tudományos világban is nagy figyelmet kapott az elmúlt évtizedben. Számtalan kutatás született arról, hogyan hat a mindfulness a gyerekek lelki egészségére és viselkedésére. Az egyik legtöbbet vizsgált terület az volt, hogy a gyerekek által megtapasztalt stresszt tudják-e csökkenteni a mindfulnessalapú foglalkozások. A pusztán napi 10 perces gyakorlást egy éven keresztül folytatott gyerekek esetében számtalan pozitív változást észleltek. A tudatos jelenlétet gyakorló gyerekek jobb koncentrációs készséget értek el, és nyitottak, kedvesebbek lettek önmagukkal és egymással is. E mellett magabiztosabbá váltak és kevésbé ítélkezőek lettek. A tudatos jelenlét fontos eszközt ad a gyerekek kezébe, melynek segítségével megtapasztalhatják, hogy nem azonosak az érzelmeikkel, csak érzik őket. Megtanulják kezelni érzelmeiket, megérthetik, hogy bár ezeket átélni normális dolog, de a hozzájuk kapcsolt viselkedésük nem minden esetben megfelelő. Az érzelmeket nem tudják irányítani, de azt igen, hogyan fejezzék ki őket.

Mindfulness gyerekeknek: Lorena Pajalunga - Láng Anna - DINÓ MEDITÁCIÓ

Tartalomhoz tartozó címkék: önfejlesztés
Az oldal tetejére