Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A 7 fő csakra alul- és felülműködése

A 7 fő csakra alul- és felülműködése

Mi az a csakra?

A csakra leírását India szent irataiban, a Védákban találjuk meg. A csakra egy szanszkrit szó, melynek jelentése „a fény forgó kereke”. Az írások azt tanítják, hogy annak érdekében, hogy optimális életerőt tapasztaljunk, a legjobb fizikai és érzelmi egészséggel rendelkezzünk, és lendületben legyünk, minden csakrának nyitva kell lennie és forognia kell, így biztosítva az energia számára, hogy szabadon áramoljon a testen keresztül.

Miért probléma, ha valamelyik csakrád blokkolva van vagy túlműködik?

A csakrák olyan energiaközpontok melyek a nadikkal (testben lévő energia pályák) vannak összeköttetésben, lehetővé teszik a pránáknak (szanszkrit kifejezés az életlevegőre), hogy keresztüláramoljon a testünkön. Mindegyikünk testét egy folyamatosan változó energiamező veszi körbe, mely a nadikon és csakrákon keresztül áramlik. Ha negatív, elfojtott érzelmeink vagy káros gondolataink, hiedelmeink és emlékeink vannak, azok blokkokkal vagy stagnálással hatnak az energiatestünkre. Amennyiben valamelyik csakra blokkolva van akkor a nadiban futó energiák elakadnak. A hét fő csakra mindegyike összefügg a testen belül bizonyos szervekkel, valamint különböző érzelmi, pszichológiai és spirituális állapotokkal is.


Mentális és fizikai tünetek a csakrák működésének eltérése esetén

► Gyökércsakra

Ha a gyökércsakrád blokkolva van, az anyagi téren komoly elakadásokat okoz. Ennek eredményeképpen nyugtalannak, letargikusnak, szorongónak, pánikolónak, frusztráltnak vagy mérgesnek, neheztelőnek, valamint önmagunktól és a világtól elszeparáltnak érezhetjük magunkat.

Tünetekszékrekedés, súlyproblémák, emésztési problémák, étkezési zavarok (túl- vagy alultápláltság), fáradtság/letargia, hátfájás, erős szorongás (beleértve a pánikrohamokat vagy hasonló tüneteket), bizonytalanságérzet, negativitás és/vagy pesszimizmus, koncentrációs nehézségek, alacsony önbecsülés, ügyetlenség

► Szakráliscsakra

Ha a második csakrád blokkolva van, valószínű, hogy alacsony libidótól, szex- vagy intimitásproblémáktól szenvedünk, nőgyógyászati vagy termékenységi kihívásokkal nézünk szembe, kreatív törekvésekkel, a kreatív felismerések vagy kiteljesedés hiányával, elnyúló kapcsolati problémákkal és érzelmi elégedetlenséggel küzdünk.

Tünetek: szexuális diszfunkció alacsony libidó, szexuális függőségek, kémiai függőségek (drogok, alkohol, stb.), medencefájdalmak, hormonális problémák, termékenységi kihívások, húgyúti problémák, isiász/derékfájdalmak, bűntudat, érzelmi kiegyensúlyozatlanság, hangulatingadozások, a kiteljesedés és az öröm hiánya, unalom, elégedetlenség

► Napfonatcsakra

Alulműködő napfonatcsakra esetén lehetséges, hogy a hitelességgel küzdünk, önbizalomhiányunk van, és össze vagyunk zavarodva az identitásunkkal kapcsolatban. Ez egyúttal alacsony önbecsüléshez, bizonytalansághoz vezet. Előfordulhat, hogy nehezen tudjuk manifesztálni a vágyainkat, és ennek következtében lehangoltak vagyunk. Úgy gondolhatjuk, hogy ki vagyunk szolgáltatva a sorsnak, és úgy érezhetjük, hogy az élet megtörténik velünk ahelyett, hogy élnénk azt.

Tünetekpuffadás, emésztési problémák (irritábilisbél-szindróma, székrekedés, bélszivárgás, hányinger, gyomorrontás, fáradtság/letargia, koncentrációs nehézség, nyugtalanság, idegesség, epekő, májproblémák, hasnyálmirigy-problémák, például cukorbetegség

 Szívcsakra

Azt tapasztalhatjuk, hogy a szívünk szinte be van zárva, érzelmileg zárkózottak és érzéketlenek vagyunk. Talán gondot okoz számunkra, hogy szeretet adjunk vagy fogadjunk, esetleg nehezen tudunk másoknak megbocsátani, és túllépni a múlt fájdalmain. Előfordulhat, hogy elszigeteljük magunkat, hiányzik belőlünk az empátia vagy az együttérzés, és úgy érezzük, hogy nem kapcsolódunk másokhoz.

Tünetekmellkasi fájdalom és szívbetegség, légzőszervi problémák, beleértve az asztmát is, nyugtalanság, remegéssel együtt, légszomj, pánikrohamok, depresszió, álmatlanság, energiahiány, immunrendszeri elégtelenségek, fájdalom a vállakban és a hát felső részén

 ► Torokcsakra

Előfordulhat, hogy nehezen tudod elismerni és megélni a kreativitásodat, alkotói válságban vagy, elfojtva az ötleteidet és felismeréseidet. Valószínűleg elfojtod az érzéseidet, és félsz kimondani a saját igazadat. Szégyenlős lehetsz, meg-megakadsz a beszédben vagy talán dadogsz is.

Tünetekbeszédhibák, beleértve a dadogást és selypítést, torokfájás vagy gégehurut, állkapocs- vagy szájfájdalmak, torokfertőzések, sebek a szájban, hallásproblémák, fülfertőzések, nyaki fájdalom, pajzsmirigy-rendellenességek, hormonális egyensúlyhiány

 Harmadikszem csakra

Mentális szinten valószínűleg túlterheltnek és kimerültnek érezzük magunkat. Lehetséges, hogy túlhajszolt a képzeletünk, ezért elhomályosítjuk az intuíciónkat, valamint az érzések és tények között különbséget tevő képességünket. Előfordulhat, hogy mindent túlintellektualizálunk az érzelmi és spirituális szükségleteink kárára.

Tünetekmigrén, homloküreg-problémák, homályos látás, megerőltetett szem, szürke hályog, zöld hályog, hallucinációk, álmatlanság, gyenge immunrendszer, magas vérnyomás, hormonális egyensúlyhiány, veszélyeztetett mellékvese-működés (mellékvese- fáradtság)

 Koronacsakra

Lezárt és alulműködő koronacsakra esetén valószínűleg közönyösnek, magányosnak, passzívnak, energetikailag tompának és fizikailag fáradtnak érezzük magunkat. Képtelenek vagyunk kijelölni vagy manifesztálni céljainkat. Érezhetjük úgy, hogy céltalanul sodródunk az életünkben, mindenféle terv és kapcsolatok nélkül. A koronacsakra túlműködéséből gyakran olyan anyagi javakra való vágyakozás származik, amit soha nem lehet kielégíteni.

Tünetekhipofízisproblémák, pajzsmirigy-problémák, hormonális egyensúlyhiány, krónikus fáradtság, hajhullás, kognitív problémák, neurológiai rendellenességek, idegfájdalom, pszichológiai problémák a szorongástól egészen a depresszióig


Szerencsére számos olyan rituálé van, ami segíthet kormányozni a nap sodrásában, és támogatja az energiaszintünk tisztán és egyensúlyban tartását. Ismerd meg hogyan tudod csakráidat harmonizálni. Milyen ásványok, illóolajok, meditációk és rituálék segítik elő tested energiaközpontjainak egészséges működését.

ForrásAmbi Kavanagh - A csakrák gyógyító ereje

 

Tartalomhoz tartozó címkék: spiritualitás
Az oldal tetejére