Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A napfonatcsakra harmonizálása

A napfonatcsakra harmonizálása

A napfonatcsakra elhelyezkedése

A napfonatcsakra szanszkrit neve manipura, jelentése „tündöklő ékkő”. A törzs közepén helyezkedik el, a köldök körül, és ez az energiaközpont a hát közepén is megtalálható. A napfonatcsakra sok szempontból személyes energiaközpontunkként szolgál, mivel személyes identitásunkhoz és erőnkhöz kapcsolódik. Ez alkotja a magját annak, hogy kik vagyunk egyénként, és irányítja az önbecsülésünket, akaraterőnket és céljaink elérésére vonatkozó képességünket. Amikor a napfonatcsakra energiái egyensúlyban és áramlásban vannak, olyan erős önérzetünk van, amit lehetetlen megingatni. Ez arra vonatkozó magabiztosságban nyilvánul meg, hogy kik vagyunk és mit akarunk, valamint abban a hitben es határozottságban, hogy megvalósítjuk céljainkat. A velünk született magabiztosság es a képesség, hogy hűek maradjunk önmagunkhoz, szinten lehetővé teszik számunkra, hogy együtt alakuljunk az élet hullamaival.

A napfonatcsakra egyensúly hiánya

Mivel a napfonatcsakra kormányozza annak lényegét, akik vagyunk, ha nem működik egészségesen, az életünk rossz állapotban lesz. A túlműködő napfonatcsakra jelei közé tartozik, ha valaki önző, kontrolláló és hataloméhes. Vágyainkelérésére való törekvésünk során előfordulhat, hogy megszállottan és perfekcionistán viselkedünk, ami csalódáshoz és kimerültségérzéshez vezet, amikor kívánságunk nem manifesztálódik. Az ebből a csakrából áradó túl sok energia azt eredményezheti, hogy hiperaktívak leszünk, és mániákus energiát sugárzunk magunkból, utána pedig összeomlunk (hasonlóan ahhoz, ahogy egy energiaital fogyasztása után érezheted magad). Alulműködő napfonatcsakra esetén lehetséges, hogy a hitelességgel küzdünk, önbizalomhiányunk van, és össze vagyunk zavarodva az identitásunkkal kapcsolatban. Ez egyúttal alacsony önbecsüléshez, bizonytalansághoz vezet. Előfordulhat, hogy nehezen tudjuk manifesztálni a vágyainkat, és ennek következtében lehangoltak vagyunk. Úgy gondolhatjuk, hogy ki vagyunk szolgáltatva a sorsnak, és úgy érezhetjük, hogy az élet megtörténik velünk ahelyett, hogy élnénk azt.

Amikor a napfonatcsakra kinyílik

Amikor a napfonat aktiválódik, a számos fizikai és érzelmi változás mellett az adott testrésznél hőérzetet és bizsergető vibrálást tapasztalunk. Mivel a csakra a gyomor közelében van, gyógyulása előtt valószínűleg némi emésztési problémát is tapasztalni fogunk, mint például hányingert, puffadást, székrekedést vagy hasmenést. Érzelmi szinten normálisnak számít, ha a szokásosnál érzékenyebbek vagyunk. Újra a felszínre törhet a régi bizonytalanság és önbizalomhiány. Könnyen ingerültté válhatunk, féltékenységet és irányításvágyat érezhetünk annak eredményeképp, hogy a féktelen ego felüti a fejét.

Normális dolog, hogy szorongást vagy érzelmi zűrzavart érzünk a napfonat megnyílása és egyensúlyba kerülése során, de a fizikai tünetekhez hasonlóan ez általában rövid életű tisztító folyamat. A napfonat kiegyenlítődése során ezenfelül az energiánkban is hullámzást tapasztalhatunk, a többletenergiából az energiahiányba ingadozva. Nyugtalannak érezhetjük magunkat, ami alvásgondokhoz vezethet, de biztos lehetsz abban, hogy az álmatlanság általában átmeneti jellegű.

A napfonatcsakra aktiválása

A napfonatcsakra aktiválásának megkönnyítése érdekében fontos behozni a tűz elemét. Győződj meg róla, hogy meleg a kezed, mivel szükséged lesz a hőből származó energia részvételére az aktiváló gyakorlat során. Gyújts egy illatos gyertyát (narancs-, citrom- vagy grépfrútillatút), mivel ez jobb lesz az aktiváláshoz.

1. Álló testhelyzetben kezdd, de szükség esetén leülhetsz egy székre, vagy le is feküdhetsz.

2. Nézz a korábban gyújtott gyertya lángjára, és óvatosan alkoss a kezedből kelyhet a gyertya lángja körül, hogy finoman felmelegítsd.

3. Vedd fel azt a testhelyzetet, amiben az aktiváló meditáció során leszel. Hunyd be a szemed, tartsd a gyertya lángját a lelki szemeid előtt.

4. Helyezd a kezedet a köldököd és a középrész fölé, és a gyertya lángját vizualizálva lélegezz a kezedbe. Lelki szemeiddel lásd, hogy a citromsárga fény minden lélegzetvételnél kiáramlik a kezedből a köldöködbe. Lásd, ahogy ez a citromsárga fény a köldöködből átfolyik a hasadba, ahol majdnem úgy forog, mint egy orsó.

5. Még egyszer irányítsd a lelki szemeidet a citromsárga gömbre, mely a napfonatcsakrádat képviseli. Lásd, ahogy a hasadban lévő citromsárga fény megtölti a gömböt. Miközben a gömb tovább töltődik ezzel a citromsárga fénnyel, lásd, ahogy egyre nagyobb és ragyogóbb lesz, míg szinte életre nem kel. Lásd, amint az óramutató járásával megegyező irányba forog, és egészen addig gyorsul, míg olyan sebesen mozog, hogy a ragyogó, citromsárga fény örvénylő tekercse nem lesz, mely az egész középrészed feltölti.

6. Miközben ez a fény átjárja a testedet, érezd, hogy a magabiztosság és az erő energiája árasztja el a lényedet. Érezd, ahogy a szándék, a hatalom és az erő érzete minden egyes lélegzetvételnél kiárad a köldöködből, és a törzseden túl az egész testeden szétterjed. Minden egyes lélegzetvétel során érezd, hogy büszke vagy arra, aki vagy, és bízol a képességeidben. Minden lélegzetvétellel tápláld a tüzet!

A napfonatcsakra megerősítései

Mivel a napfonatcsakra megerősítéseinek célja, hogy segítsenek önmagadhoz kapcsolódni és magabiztosan beleállni a személyes erődbe, a legjobb, ha tükör előtt a saját szemedbe nézve mondod őket. Ezt naponta megismételheted, ideális esetben reggel ez az első dolgod. Ahogy végigmész a napfonatcsakrád kinyitásának és kiegyensúlyozásának folyamatán, szükség szerint ismételheted ezeket a megerősítéseket.

Az összes többi mantrához hasonlóan magadban és a meditációs gyakorlat során is ismételheted őket, azonban hangosan kimondva szolgálják leginkább a javadat. Finoman masszírozz egy kevés keveréket a személyes erőért  vagy néhány csepp citrom- vagy grépfrútolajat a nyakadra, csuklódra, halántékodra és a köldököd köré. Állj egyenesen, lábadat szilárdan tartsd a földön, a fejedet pedig emeld fel. Minden megerősítés ismétlésénél képzelj a köldököd köré egy pislákoló kis lángot, amely minden egyes megerősítéssel egyre erősebb és nagyobb lesz. Érezd ezt a lángot, mintha az esszenciád, a valódi önmagad, az energiád és az önbizalmad lenne, mely minden egyes megerősítéssel egyre erősebbé válik.

• Tudom, hogy ki vagyok, becsülöm és magamhoz ölelem a valódi önmagamat.

• Magabiztos és nyitott vagyok másokkal azzal kapcsolatban, hogy ki vagyok.

• Bízom abban, aki vagyok, és a képességemben, hogy megteremtem, amire vágyom.

• Hiszem, hogy megérdemlem a vágyaimat.

• Van erőm és energiám a szenvedélyeim követéséhez.

• Büszke vagyok magamra és mindenre, amit elértem.

• Jól érzem magam a személyes erőmben, és bölcsen használom azt.

Forrás: Ambi Kavanaugh – A csakrák gyógyító ereje

Tartalomhoz tartozó címkék: életmód önfejlesztés
Az oldal tetejére