Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Koriander a természetes méregtelenítő

Koriander a természetes méregtelenítő

Dr. Yoshiaki Omura japán orvos 100 nehézfémmérgezésben szenvedő beteget kezelt és tanulmányozott. Egy nap minden látható ok nélkül a betegek vizeletében jóval több nehézfémet talált, mint korábban. Ez azt jelenti, hogy a testük jobban üríti a nehézfémeket. Próbálta megtalálni az okot, de sem a terápiában, sem az étrendben nem változott semmi a betegeknél. Mígnem aztán kiderült, hogy van egy új szakács, aki minden tányér leveshez „vietnami petrezselymet”, más néven koriandert tett. A javasolt mennyiség ¼ csésze friss korianderszár és -levél naponta egyszer.

Ennek ellenére a koriander nagyon megosztó, vannak olyanok, akik kifejezetten ellenzik és veszélyesnek tartják. Hozzáteszem, egy olyan növényről van szó, amit a konyhában fűszerként évezredek óta használnak, és gyógynövényként az ájurvédikus gyógyászat szintén eredményesen alkalmazza különböző panaszok esetén. Ahogy azt többször kifejtettem, én jobbnak tartom a természetes szereket, mint a kémiai vegyületeket, mert a bennük lévő enzimek, vitaminok, ásványi anyagok és egyéb aktív hatóanyagok mind szinergikusan együttműködnek. A koriander számos fitokémiai vegyületet tartalmaz, amelyek képesek felszabadítani és kivezetni a nehézfémeket a szervezetből. Egy 2011-ben publikált tanulmány azt találta, hogy a koriander fogyasztása segített eltávolítani a higanyt a szervezetből. A korianderben található aktív vegyületek – mint például a koriandrin és a dodecenal – segíthetnek az antioxidáns-védelem erősítésében és a nehézfémek kiválasztásában. A koriander idegrendszert védő hatását számos kutatás igazolta, mind az agykéreg, mind a kisagyi károsodások esetében kiemelkedő hatásúnak bizonyult például az ólom tekintetében.

A természetes vegyületek – köztük a koriander hatóanyaghordozói – kelátképzőként és antioxidánsként működhetnek, ami lehetővé teszi, hogy bioaktív antagonistaként használjuk fel őket az idegrendszer védelmében a nehézfémek által létrehozott neurotoxinok okozta károsodás ellen.

Számtalan vizsgálatban követték le azt, hogy az ólom által észrevehető szerkezeti és funkcionális eltéréseket a kisagykéregben és a szomatoszenzoros kéregben a koriander korrigálta a kelátképző és antioxidánspotenciál révén. Ráadásul a korianderben jelen lévő flavonoidok hatnak az agy GABA-rendszerére is. A GABA az idegrendszer gátló transzmittere, melynek roppant fontos szerepe van az idegrendszer megfelelő működésében. Feltételezhető tehát, hogy ezek a vegyületek kölcsönhatásba lépnek a GABA rendszerrel, így pluszban részt vehetnek a növénykivonat által kiváltott morfometriai javulásában.

Feltárták továbbá a vizsgálatok során, hogy a koriander idegrendszert védő tulajdonságait az idegszövetek oxidatív károsodásaival szemben úgy fejti ki, hogy a növényi kivonat gátolja a lipidperoxidációt. Ezzel szemben az agyszövet nehézfémterheltség miatti oxidatív károsodása hozzájárul az idegi károsodáshoz és a memóriavesztéshez, amelyet az antioxidánsok gátolnak. Éppen ezért a koriander kivonata, vizes oldata széles körben alkalmazható nehézfém-toxicitás esetében az idegszövetek védelmében és regenerálásban az antioxidáns és kelátképző hatásának köszönhetően.

Korianderkivonat

A nehézfém-kivezetésnél mindig létfontosságú az agy védelme, illetve az, hogy a nehézfémeket az agyból is kivezessük. Kevés dolog képes átjutni a vér-agy gáton, de a korianderkivonatról egészen biztosan tudjuk, hogy nemcsak átjut, de az ott lévő nehézfémeket is képes kivezetni. Korianderkivonatból a gyártók által javasolt adagolás kétszer-háromszor 15-20 csepp naponta. Azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy ez nagyon nagy mennyiség, és komoly zavart okozhat nehézfémek esetén. Én inkább azt javaslom, hogy kis adaggal, kétszer 2-3 cseppel indítsuk, és fokozatosan emeljük az adagot, általában kétszer-háromszor 5 csepp elegendő. A koriandert emellett természetesen használhatjuk a konyhában fűszerként, az is sokat segít a kivezetésben. Akkor is használjuk fűszerként, ha nem végezzük a nehézfémkivezetést, mert a kis mennyiségek is segítenek abban, hogy ne halmozódjanak fel a nehézfémek a szervezetünkben.

Korianderkivonat készítése otthon

Hozzávalók:

60 g szárított korianderlevél

10 g tört koriandermag

500 ml 40%-os alkohol

Elkészítés:

Öntsük fel az alkohollal egy jól zárható, nagyon tiszta edényben az aprított korianderlevelet és -magot, és pihentessük 28 napig sötét helyen. Rázzuk fel mindennap egyszer. A 28 nap letelte után többször átszűrve, hűvös helyen, sötét üvegben tárolható 2 évig.

A tinktúra adagolása:

Napi kétszer 2-3 cseppel kezdjük, és a második héttől emelhetjük az adagot a leírtak szerint.

Forrás: Dr. Csomai Zita - Nehézfém-kivezetés a gyakorlatban

Tartalomhoz tartozó címkék: egészséges életmód életmód
Az oldal tetejére