Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az érzelmek tudatos irányítása

Az érzelmek tudatos irányítása

Az érzelmek körül forog egész életünk. Ahogy érzünk, az határozza meg amit teszünk, vagy nem teszünk. Ha jól érezzük magunkat, akkor abból még többet akarunk, ha rosszul érezzük magunkat, azt el szeretnénk kerülni.

Az érzelmek a legkényesebb dolgok közé tartoznak, és sajnos túl gyakran válunk rejtélyes erejük áldozatává. Az érzelmek határozzák meg az életünk minőségét, és egyben hatással vannak életünk minden aspektusára.

Az agyad túlélésre van tervezve, folyamatosan megfigyeli a környezeted, potenciális veszélyeket keresve. Az agyad elsődleges feladata nem az, hogy boldoggá tegyen, hanem hogy biztosítsa a túlélésed. Ezért, ha boldog akarsz lenni, akkor aktívan irányítanod kell az érzelmeidet ahelyett, hogy csak reménykednél abban, hogy boldog leszel. Ha kizárjuk a túlélési mechanizmusodból adódó spontán érzelmi reakciókat, akkor érzelmeid nagy részét saját magad hozod létre. Ezek abból fakadnak, ahogyan a gondolataidat vagy az eseményeket értelmezed. Ez az oka annak, hogy két ember két különféle módon reagálhat ugyanarra a helyzetre. Az egyik problémát lát, és a külső körülményeket hibáztatja, míg a másik lehetőséget lát, amit kihasználhat.

Ötlépéses folyamatot az érzelmek elengedésére:

1. lépés. Összpontosíts egy bizonyos érzelemre, amelyen dolgozni szeretnél.

2. lépés. Tedd fel magadnak a következő kérdést: El tudnám engedni ezt az érzést vagy képes lennék megengedni, hogy az érzés jelen legyen?

3. lépés. Majd tedd fel magadnak a következő kérdést a szerint hogy mit válaszoltál a kettes lépésre: „Megtenném?” Elengedném ezt az érzést? vagy Megengedném, hogy az érzés jelen legyen?

4. lépés. Tedd fel magadnak a következő kérdést: „Mikor”? A válaszod pedig a következő lesz: „Most.” Azonnal elengeded ezt az érzelmet.

5. lépés. Ismételd meg ezt a folyamatot annyiszor, ahányszor csak szükséges, hogy az adott érzés eltűnjön.

Előfordulhat, hogy kísértést érzel arra, hogy ezt a technikát túlságosan leegyszerűsítettnek és hatástalannak könyveld el. De ne tedd! Próbáld ki! Ne feledd, hogy nem az érzelmeid határoznak meg. Pontosan azáltal fogsz rájönni erre az egyetemes igazságra, hogy gyakorolod az elengedésüket. Amikor tudatosan úgy döntesz, hogy elengeded az érzelmeidet, teljes mértékben elfogadod őket, vagy hagyod, hogy létezzenek, teljesen új módon fogod megérteni az érzelmek működését és elengedését.

Meg kell értened, hogy az érzelmek jönnek és mennek. Csalódni fogsz, ha azt várod, hogy mindig boldog leszel. Ilyenkor azt kockáztatod, hogy magadat fogod hibáztatni, ha „nem sikerül” boldognak lenned, vagy ami még rosszabb, ostorozod magad miatta. Ahhoz, hogy irányítani tudd az érzelmeidet, el kell fogadnod, hogy átmenetiek. Az érzelmeid nem azért vannak, hogy megnehezítsék az életedet, hanem azért, hogy elmondjanak valamit, hisz nélkülük nem tudnál fejlődni.

Forrás: Thibaut Meurisse - Urald az érzelmeidet

Tartalomhoz tartozó címkék: önfejlesztés
Az oldal tetejére