Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szorongás – amit te is képes vagy uralni!

Szorongás – amit te is képes vagy uralni!

Egy érzés amivel már mindenki találkozott az életében. A szorongás egy természetes élettani jelenség, ami segít elkerülni a veszélyes szituációkat azáltal, hogy kellő éberséget biztosít a védekezéshez és az adott helyzettől való „meneküléshez”. A szorongás önmagában nem egy ördögtől való dolog, éppen ellenkezőleg, bizonyos mértékig teljesen normálisnak tekinthető. Egy első randi, egy vizsga vagy egy állásinterjú előtt teljesen természetes, hogy izgulunk. Sőt, sokszor még jól is jöhet egy kis drukk ami felpörget és jobb teljesítményre ösztönöz. A szorongás akkor válik problémává, ha az élet minden területére átterjed és általános érzéssé válik. Hosszútávon nemcsak pszichés, hanem testi tüneteket is okozhat nagymértékben rontva az életminőséget.

Ahhoz, hogy túl tudj lépni a szorongáson első körben tudatossá kell váljál arról, hogy a bizonytalanságod tökéletesen rendjén való, nem veszélyes és nem jelent olyan problémát, amit ne tudnál megoldani.

A szorongás oldáshoz érzelmi fegyelmezettségre van szükség, ami tanulható. Ahelyett, hogy hárítanád vagy elfojtanád természetes érzelmeidet, megtanulhatod, hogyan kezeld őket tudatos elhatározással.

Szünetet kell tartanod, mielőtt cselekednél egy problémás helyzetben. Gyakorold indulataid megfékezését, vizsgáld felül indítékaidat, nézeteidet és gondolataidat, így sikerül majd egészséges megoldást találnod olyan problémákra, amelyek túlterjednek az ideges túlgondolás hatókörén.

A stresszkezelés 4 lépéses technikája mentőcsónak a stressz és a túlgondolás viharos óceánján.

A négy lépés a következő: elkerülés, módosítás/átalakítás, elfogadás, idomulás. Vigasztaló arra gondolni, hogy csak be kell vetnünk ezt a négy lépést, és máris megszabadulhatunk a stressztől. Jegyezz fel minden sikeres alkalmat, és tartsd szem előtt a jegyzeteidet, hogy véletlenül se feledkezz el a dologról.

- Az első lépés tehát az elkerülés. Gondold át, mi stresszel a környezetedben, és hogyan mérsékelheted vagy szüntetheted meg a kellemetlenséget. A stresszt okozó embereket ugyanígy elkerülheted. Mindig lehetőségünk van nemet mondani olyan helyzetekre és emberekre, akik túl sokat követelnek tőlünk, és túl sok időnket vagy energiánkat veszik el.

- Második lépésként amikor semmiképpen sem kerülheted el a stresszt, még mindig módodban áll átalakítani. Megkérhetsz például egy kellemetlen alakot, hogy változtasson a viselkedésén. Érvényesítsd az érdekeidet diplomatikusan, ahelyett, hogy némán szenvednél. Nem tudunk minden stresszt eltávolítani az életünkből, de az események alakulásába igenis beleszólhatunk. Beszéld ki magadból, ami bánt.

- Harmadik lépés. Amennyiben sehogyan sem tudsz megszabadulni egy stresszortól, gondold át, mit tehetsz ellene. Ha a válasz az, hogy nem sokat, talán tovább kell menned egy lépéssel, és el kell fogadnod a helyzetet. Az elfogadás nem azt jelenti, hogy helyeseljük, ami történt, és meg sem próbáljuk megmásítani. Mindössze nagyvonalúan tudomásul vesszük, amin amúgy sem vagyunk képesek változtatni, és arra összpontosítjuk az erőinket, amit befolyásolni tudunk. Hosszabb távon az elfogadás a stressz leghatékonyabb ellenszere, ugyanis tartósan átformálja világképünket, észleleteinket, célkitűzéseinket és elvárásainkat.

- A stresszhez való idomulás során önmagunkat tesszük ellenállóbbá az élet nehézségeivel szemben. Nem kell mást tenned, mint elhessegetni a borúlátó gondolatokat. Csupán az optimistákat engedd magadhoz. Megváltozott nézőpontodból felteheted a kérdést: „Válság ez vagy kihívás?” Milyennek tűnik egy akadály, ha a felbukkanásakor azt mondod, „rugalmas ember vagyok”, és milyennek, ha azt kiáltozod: „Nem igazság! A stresszhez alkalmazkodva mi is megerősödünk. Olyan világképet alakítunk ki, amelyből erőt meríthetünk.

A 4 lépéses meditációs gyakorlat idővel lényegi változásokhoz vezet, és alapjaiban módosítja az önmagunkhoz, valamint a világhoz való viszonyulásunkat. 

Valahányszor rád tör a szorongás, hajtsd végre mindegyik lépést sorjában. Módod van rá, hogy éber figyelemmel fordulj a szorongás felé. Nem vagy magatehetetlen a stressz szorításában ennyi hasznos segédlet ismeretében. A tudatosságon kívül semmi másra nincs szükséged a négy lépés alkalmazásához.

Forrás: Nick Trenton Ne agyald túl, engedd el!

Tartalomhoz tartozó címkék: önfejlesztés
Az oldal tetejére