Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Maradj motivált! Így vegyél újra lendületet!

Maradj motivált! Így vegyél újra lendületet!

Newton első mozgástörvénye kimondja, hogy egy mozgásban lévő tárgy mozgásban marad. Ez a törvény az emberre is érvényes – legalábbis a célmeghatározás tekintetében. Más szóval amikor mozgásban vagyunk és aktívan haladunk a céljaink felé, néha megállíthatatlannak érezhetjük magunkat. Megtapasztalhatjuk a flow állapotot, és sokkal többet érhetünk el, mint amennyire egyébként képesek lennénk. Mi történik azonban, ha megállunk? Előfordulhat, hogy nehezen tudjuk újra mozgásba lendíteni magunkat. Ennek következtében halogathatjuk a dolgokat, depressziósak lehetünk, vagy frusztráltnak érezhetjük magunkat a cselekvés hiánya miatt.

Szerencsére a lendület hiánya vagy az elakadás érzete sosem végleges. Képes vagy átmeneti állapottá változtatni őket. Számos dolgot tehetsz azért, hogy motivációt generálj, és ismét lelkesen haladhass a céljaid és az álmaid felé.

Végezz el most egyetlen feladatot!

Ennek az egy feladatnak az elvégzése is rendkívül gyorsan megváltoztatja az érzelmi állapotod, és visszaterel a helyes útra. Szeretném, ha nem gondolkodnál. Ha most úgy érzed, hogy elakadtál, az valószínűleg azért van, mert túl sokat gondolkodsz.

Hagyd most abba a gondolkodást és cselekedj!

Hogyan?

Egyszerűen így: Végezz el egy feladatot, amit már régóta halogatsz. És fejezd be!

 

Most azonnal hagyd abba az olvasást, és végezd el a feladatot. Aztán figyeld meg, mi történik ezután.

Nem tudod, milyen feladatot kellene elvégezned? Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

- Mi az a feladat, amit el kellene végeznem, de nem akarom?

- Ha most azonnal elvégeznék egy feladatot, melyik szabadítaná fel leginkább az elmémet? (Ez valószínűleg egy olyan feladat, ami folyton a fejedben van és aggaszt.)

Ne feledd, hogy a legtöbb helyzetben a cselekvés az, ami kibillent a szorult helyzetből.

Most pedig tedd le ezt a könyvet, és végezd el azt a feladatot, amit már túl régóta halogatsz! Ez a lendület varázsa. Teljesen meg vagyok győződve arról, hogy te is ugyanezt fogod tapasztalni, amikor nekilátsz és befejezel egy olyan feladatot vagy házimunkát, amit már régóta halogatsz.

Ne feledd, hogy a lendületet cselekvésen keresztül tudod felépíteni, és csak ritkán gondolkodással. Ezért itt az ideje, hogy cselekedj, és elkezdj lendületet venni.

Visszatértél? Remek. Remélem, lendületet vettél, és most már motiváltabbnak érzed magad.

Még mindig úgy érzed, hogy elakadtál? Esetleg napok óta halogatod a dolgokat, és képtelen vagy dolgozni egy fontos projekten. Talán nem találtad meg a szükséges motivációt, hogy a mellékállásodon dolgozz. Vagy egyszerűen csak elakadtál az életben, és nem tudod, milyen irányba indulj el.

Ez teljesen rendben van. Emberek vagyunk, és nem várhatjuk el, hogy mindig teljesen motiváltak legyünk. Ha tehát még mindig nincs motivációd, ne aggódj. Még csak most kezdtük el.

Amikor úgy érezzük, hogy elakadtunk, gyakran túldramatizáljuk a dolgokat. Néha szem elől tévesztjük a lényeget, és azt érezhetjük, hogy soha nem fogjuk kihúzni magunkat a gödörből. De ez nem így van. A motiváció gyorsan el tud tűnni, de ugyanilyen gyorsan vissza is térhet. Ez normális, ezért adj magadnak egy kis időt, és ismerd el, hogy semmi baj nincs azzal, ahogy most érzed magad. Attól, hogy motiválatlannak vagy levertnek érzed magad, még nem leszel kevésbé jó ember, mint néhány nappal vagy héttel ezelőtt, amikor boldog és lelkes voltál. Adj magadnak egy kis szünetet. Lazíts. Engedd el a nyomást, és engedd meg magadnak, hogy egy kicsit relaxálj.

Tekintsd ezt a könyvet egy csodálatos lehetőségnek az újrakezdésre. Engedd meg magadnak, hogy most azonnal újrakezdd. Lehet, hogy elvesztetted a lendületet, de most visszaszerezzük.

Forrás: Thibaut Meurisse - Maradj motivált

Tartalomhoz tartozó címkék: önfejlesztés
Az oldal tetejére