Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Önfejlesztés párkapcsolatban

Önfejlesztés párkapcsolatban

A kapcsolatok a mélységük és a közelség miatt a személyes fejlődés kiváló inkubátorai. Egymás jelenlétében lenni nemcsak a szeretet gyakorlását teszi lehetővé, hanem arra is kényszeríti az egót, hogy lássa önmagát még akkor is, ha nehezen viseljük, amit látunk.

Jól szeretni egymást

Akár a megrögzött régi minták, amelyek miatt nem tudjuk „jól” szeretni a másikat, akár az önismeret hiánya miatt, amely nem engedi meglátnunk, hogy mikor vetítjük ki az érzelmeinket, az igazságtalan hibáztatás és harag gyakori, ha nem vagyunk tudatában mentális folyamatainknak. A kapcsolatokban gyakran egyértelműen ott van a szeretet, de megnehezíti a sok magunkkal cipelt terhes érzelem, ami lelassítja a tiszta megfigyelés áramlását és egymás boldogságának együttérző támogatását. Még ha megpróbálunk is elfeledkezni ezekről a küzdelmekről, ami feldolgozatlanul marad, az megmutatkozik a tetteinkben, szavainkban és gondolatainkban. Mindezek a vak szokásminták megakadályozzák, hogy jól szeressük egymást.

Megfelelő kommunikáció a párkapcsolatban

A harmonikus kapcsolat kialakításának kulcsfontosságú eleme egy olyan kommunikációs keret kialakítása, amely segít mindkettőnknek a rossz pillanatok kezelésében. Át kell gondolnunk, hogy mit tegyünk, ha valamelyikünk levertnek érzi magát, és hogyan kezeljük a kettőnk között esetlegesen felmerülő konfliktust. Ha valamelyikünk rosszul érzi magát, fontos, hogy ezt világosan közölje a partnerével. Ha tudatjuk vele, hogy hol tartunk az érzelmi spektrumon, az mindkettőnknek megadja a szükséges információt ahhoz, hogy békésen és sikeresen kezeljük a pillanatot. Amikor önismerettel felvértezve elfogadjuk ennek a nehéz pillanatnak a valóságát, a viharban gyengéden meg kell védenünk magunkat. Ha elfogadjuk, mi zajlik bennünk, az megakadályozza, hogy ezek az átmeneti, kemény érzelmek megpróbálják meghajlítani a logikát, és konfliktust teremtsenek ott, ahol nincs is.

Néha nehéz lehet hangosan beismerni, hogy rossz a hangulatunk, mert ezzel felfedjük tökéletlenségeinket és sebezhetőségünket. De gyakran ez segít megtörni a negatív mentális spirált. Néha a rossz hangulatunknak egyértelmű oka van, például valami emlékeztetett a múltra, de előfordulhat, hogy az érzelmi változásaink nem lesznek ilyen könnyen azonosíthatók. Függetlenül attól, hogy ismerjük-e az okát, vagy sem, csak rajtunk múlik, hogyan fogadjuk el a belső valóságunkat, és hogyan kezeljük a reakcióinkat. A hatalmunk abban rejlik, hogy hogyan reagálunk a velünk szembejövő mentális helyzetre.

Konfliktus kezelés

Amikor konfliktus merül fel kettőnk között, a legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy a problémakezelés nem a győzelemről szól. Ha mindketten folyton megpróbáljuk megnyerni a vitát, mindketten veszíteni fogunk. Az ego győzni akar, a szeretetteljes tisztánlátás viszont a megértésre törekszik. Amikor tudatosságot hozunk az egónkba, az elveszíti hatalmát, és nagyobb teret ad az együttérzésnek, mint a cselekedeteink mozgatórugója. Amikor mindketten lemondunk a győzelemről, akkor mindent megteszünk egymás megértéséért. Ahhoz, hogy tisztán lássuk egymást, felváltva kell megosztanunk a nézőpontunkat. Amikor az egyik megosztja a saját nézőpontját, a másiknak mindent meg kell tennie, hogy önzetlenül meghallgassa. Ez néha nagyon nehéz feladat, különösen akkor, ha kiborít a helyzet. De ha kölcsönösen elfogadjuk, hogy a párunk nézőpontja szintén érvényes, és hogy az igazából nem teszi semmissé, ahogy mi látjuk a dolgokat, az segít elvenni a helyzet élét, így teljes szívvel meghallgathatjuk a társunk véleményét, és megpróbálhatjuk beleélni magunkat az ő helyzetébe. Ez csak akkor működik, ha egymást váltva mindketten nyíltan és komolyan meghallgatjuk a másikat.

Mit jelent valójában egymás boldogságának támogatása?

Meg kell értenünk, hogy egy másik ember nem tud minket boldoggá tenni. Ez gyakran az egyik legnehezebben lenyelhető dolog. A társadalom mélyen arra kondicionált minket, hogy azt várjuk, hogy a boldogság a miénk lesz, ha egyszer megtaláljuk az igazit. Azt mondják nekünk, hogy a párunk képes lesz mindent megadni, ami eddig hiányzott az életünkből, hogy egyetlen ember képes lesz minden szükségletünket és vágyunkat kielégíteni, és határtalan örömet szerezni nekünk. Az igazság az, hogy ezek egészségtelen elvárások, amelyek az élvezetekhez való erős ragaszkodáson alapulnak. Nincs más hátra, mint hogy újra felelősséget vállaljunk a saját boldogságunkért. A boldogságnak belülről kell fakadnia. Hiába nyugodt az életünk egy csodálatos társ mellett, ha nem tudjuk, mi zajlik bennünk, boldogtalanok lehetünk. Meg kell értenünk, hogy senki nem oldhatja meg az érzelmi problémáinkat helyettünk.

Egymás kölcsönös, aktív támogatása szükséges ahhoz, hogy a kapcsolat harmonikus legyen. Ha az egyik ember állandóan ad, a másik pedig mindig kap anélkül, hogy a saját részét beletenné, a kapcsolat hamar kimerül.

Mélyítsük el a kommunikációt!

A találgatás a katasztrófa receptje, ezért soha ne várjuk el a párunktól, hogy olvasson a gondolatainkban. Jobb, ha nyíltan beszélünk arról, hogy hol tartunk, és mire van szükségünk, így a szerelmünk bele tud állni a támogatásunkba.  Két ember között hihetetlenül gyakori a félreértés, mert minden alkalommal, amikor valaki beszél, szavakba önti az érzéseit, és a másiknak a saját aktuális és múltbeli érzelmeinek tükrében kell értelmeznie ezeket a szavakat. Mivel az érzékelés filterén keresztül kommunikálunk, bizonyos fokú nyugalomra és érzelmi érettségre van szükség két ember között ahhoz, hogy megkérdezzék egymástól: „Mit értesz ezalatt?” vagy „Ezt kifejtenéd?”, hogy valóban megértsék a társukat. A türelmetlen kommunikáció valószínűleg konfliktusba torkollik. A türelemmel teli kommunikáció valószínűleg szorosabbra fűzi a kapcsolatot. A kommunikáció erejét egy kapcsolatban nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ez az egység alapköve és megmentője a kihívásokkal teli pillanatokban. A kommunikáció segítségével folyamatosan tájékoztatjuk egymást arról, mit gondolunk a dolgokról, és az igényeinkben bekövetkezett változásokról.

Az változtatja meg igazán a játékszabályokat, ha abbahagyjuk a találgatást arról, amit a párunk mond, és egyszerűen megkérdezzük, hogy mi a helyzet. Ez megakadályozhatja a hamis narratívák kialakítását, hogy a gondolatok ne lopakodjanak be az elménkbe, és ne sérüljünk érzelmileg.

Forrás: Yung Pueblo - Lehet könnyebb 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: önfejlesztés
Az oldal tetejére