Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A lelki gyógyulás útja

A lelki gyógyulás útja

Nyiss teret magadnak az újrakezdéshez

A gyógyulás érdekében meg kell hoznunk a nehéz döntést, hogy tiszta lapot nyissunk, és magunk mögött hagyjuk előítéleteinket. Ha viszont elhatározzuk, hogy ezentúl másként fogunk élni, akkor igenis a tettek mezejére kell lépnünk, és változtatnunk kell eddigi szokásainkon. Csak akkor érhetünk el érdemi eredményt, ha szilárd eltökéltséggel látunk az előttünk álló munkához. Ahelyett, hogy ölbe tett kézzel várakoznánk, munkához kell látnunk.

Arra menj tovább, amerre a szíved vezérel

A gyógyulás erőfeszítést követel. Mit sem ér fél szívvel törekedni vágyaink beteljesítésére – szívvel-lélekkel kell dolgoznunk érte. S hogy miért? Azért, mert csakis így gyógyíthatjuk meg lényünk egészét – ha osztatlan figyelmet szentelünk fájdalmunknak, szenvedésünknek, örömünknek, hálaérzetünknek és emberi tapasztalatvilágunk minden apró elemének. Vágyaink beteljesítéséhez mindenekelőtt elengedhetetlen, hogy teret nyissunk életünkben a kívánt eredményeknek. A vágyak megvalósításában nincs semmi boszorkányság. Persze, felsorolhatjuk és papírra vethetjük óhajainkat, készíthetünk odahaza egy kívánságtablót, sőt hangfelvételen is rögzíthetjük, hogy mi mindent szeretnénk elérni és megkapni. Miközben gyógyulunk, tárgyilagosan fel kell mérnünk élethelyzetünket, és eltökélten meg kell szabadulnunk mindattól, ami nem szolgálja az érdekeinket. Ha jól akarjuk érezni magunkat a bőrünkben, igenis szakítanunk kell bizonyos emberekkel és szokásokkal, hátra kell hagynunk bizonyos helyeket és dolgokat. Nem elég, ha szóban kinyilvánítjuk a vágyainkat, és megerősítéseket mormolunk abban a reményben, hogy mindez beteljesül: gyakorlatias lépéseket is tennünk kell a megvalósításuk érdekében. Össze kell szednünk a bátorságunkat, hogy farkasszemet nézzünk önmagunkkal, mert csakis így láthatjuk át valódi helyzetünket, és kezdhetjük el felépíteni az életet, amelyre vágyunk.

Higgy önmagadban

Amikor visszaköveteljük a bensőnkből fakadó hatalmat, újra megszilárdítjuk önmagunkba – a saját jóságunkba és igazságunkba – vetett hitünket is. A tudatos légzés segít kiseprűznünk lényünkből a szégyen, bűntudat és kétely érzéseit, hogy a lelki szilárdság, a békesség és szeretet foglalhassa el helyüket. Gyakorold e légzéstechnikát, miközben az önmagadba vetett hitedről elmélkedsz, és teret nyitsz a lelki nyugalomnak. Hosszan és lassan szívd be a levegőt. Kilégzéskor is tégy úgy, mintha szappanbuborékot fújnál – nagyon lassan és sokáig engedd ki a levegőt. Ismételd meg ezt négyszer behunyt szemmel és ellazult testtel! A gyakorlatot végezheted ülő vagy fekvő helyzetben, illetve séta közben.

Szívd be az önmagadba vetett hitet (hosszan és lassan)!

Fújd ki magadból a szégyenérzetet (hosszan és lassan)!

Szívd be magadba a belső békét (hosszan és lassan)!

Fújd ki magadból a bűntudatot (hosszan és lassan)!

Szívd teli a tüdődet az önmagad iránti szeretettel (lassan és sokáig)!

Fújd ki magadból az önmagaddal kapcsolatos kételyeket (lassan és sokáig)!

Olykor mindnyájan úgy érezzük, hogy gyógyító erőfeszítéseink megrekedtek, és képtelenek vagyunk szembenézni a fájdalmas érzésekkel, melyeket felkavartunk. A következő gyakorlattal hatékonyan továbblendítetted magad, amikor úgy érzed, hogy lábad ingoványba merül.

Feljegyzések az énednek

Ha be akarjuk gyógyítani szívünk sebeit, kedvesebbnek kell lennünk magunkhoz. Arra kérlek hát, hogy a jövő hónapban minden héten írj egy levelet saját magadnak. Válassz ki egy napot – én személy szerint vasárnap írom a legszívesebben a leveleimet –, és tudatosan szentelj egy kis időt arra, hogy pontosan felmérd, hol is tartasz.

Talán épp egy kimerítő és viszontagságokkal teli héten vagy túl, és ez jó alkalom, hogy elgondolkodj rajta, hogyan kapcsolódhatnál ki az elkövetkező napokban. Vagy éppen fantasztikus heted volt, és úgy érzed, ideje megjutalmaznod magad a sikerekért. E levelek alkalmat adnak rá, hogy közelebb kerülj önmagadhoz. Most pedig következzen néhány ötlet, ami szabad asszociációs írásra ösztönözhet. Ne szerkeszd meg a mondanivalódat, csak írj folyamatosan!

Kedves Énem, köszönöm, hogy ilyen … voltál.

Kedves Énem, büszke vagyok rád, amiért…

Kedves Énem, tudom, hogy a dolgok most egy kicsit…

Kedves Énem, igazán megérdemled, hogy…

Forrás: Alexandra Elle - A lelki gyógyulás útja

Tartalomhoz tartozó címkék: önfejlesztés
Az oldal tetejére