Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Cikkek az önismeretről

Önismeret: kulcs az élethez

Sokan az önismeretet a valódi, teljes élet lehetőségének egyetlen feltételének tartják. Nem véletlenül, önismeret nélkül csak sodródunk a világban, de ha tisztába jövünk önmagunkkal, biztosan otthonra lelünk benne. Számos út vezethet önismeretre, ezekből szedtünk csokrot ebben az írásban.

Ha a Good Life Books Kiadó könyvkínálatára tekintünk, egyértelműen kiderül nem közhelyes az a megállapítás, miszerint küldetésünknek tekintjük, hogy minél több ember önismeretre jusson. Nem véletlen, hiszen mi mindannyian, akik a kiadóban dolgozunk, sok más emberrel együtt átéltük, milyen minőségi változást hoz az életünkbe, ha megismerjük önmagunkat. Az önismeret ugyanis kevés ember számára adatik meg „ingyen”. A legtöbbünk élete két részre oszlik, amikor valaki másnak az életét életük, és amikor már a sajátunkat. E két életszakasz határán található az önismeret pillanata, elhatározása, amely elindít egy önálló, fejlődni képes, kiteljesedő életszakasz felé. Az önismeret hosszú, ha tetszik életre szóló tanulási folyamat, de a jó hír az, hogy a folyamatos fejlődés lehetőségét rejti magában.

Milyen utak vezetnek az önismerethez?

Az önismeret pillanatához, az igény felismeréséhez több út vezethet, sőt azt is mondhatnánk, ahány ember, annyiféle. Mégis, ha rátekintünk ezekre az utakra, történetekre, felfedezhetünk hasonlóságokat, mintákat. Egy antik mondás szerint háromféle ember létezik. A szerencsés ember más hibáiból tanul, a bölcs a sajátjából, a bolond pedig a sajátjából sem. Ha az önismeretre alkalmazzuk ezt a mondást, elmondhatjuk, hogy van olyan ember, aki a világ szemlélése vagy valamilyen tanítás tanulmányozása alapján már fiatalon foglalkozni kezd az önismeret elsajátításával. A bölcseket, azaz a legtöbb embert felnőtt korában érik olyan hatások, sokszor ütközések, amik hatására belátja, önismeretre van szüksége. És persze vannak olyanok is, akik kifejezetten menekülnek az önismeret, a szembenézés elől, ami a legtöbb esetben lelki betegségekhez vagy önromboláshoz vezethet.

Az emberiség kulturális öröksége is önismeretre tanít

Ha a vallások, mítoszok világára tekintünk, azt láthatjuk, a legtöbb tanítás az önismeretről szól. A mítoszok, mondák olyan történeteket mesélnek el, olyan élethelyzetekbe kalauzolnak minket, amiken vagy átmentünk már, vagy éppenséggel a mítosz által válik „tanulhatóvá” a számunkra. A szereplők személyiségére is igaz ugyanez, nemcsak önmagukban, de társas viszonyaikban is. A mítoszok, vallási történetek az ősi megfogalmazásai a személyiségtípusoknak, illetve láthatjuk, milyen az, ha az emberek áldást jelentenek egymás számára, és milyen, hogyha kizsákmányolják egymást. Egyik kedvenc szerzőnk, Joseph Campbell minden bizonnyal a „szerencsés” emberek közé tartozott, mert az önismeret, az önfelszabadítás energiáit és összefüggéseit mások, mitikus, irodalmi és népmesei hősök, vallási alakok történetéből volt képes kiolvasni és ellenállhatatlan módon bemutatni nekünk. Ha valakit érdekel ez az út, mindenképpen olvasásra ajánljuk Az ezerarcú hős című könyvét.

A terápiás út

A klasszikus pszichológia megközelítése szerint az önismeret a felnőtt lét egyik alapkihívása. A kiegyensúlyozott személyiség, aki jól érzi magát a bőrében, harmonikus kapcsolatokra képes, jól kezeli a stressz- és konfliktushelyzeteket minden esetben az önismeretéből merít. A pszichológia, illetve a terapeuta célja, hogy páciense megértse és megfogalmazza saját személyiségének összetevőit, kialakulásának körülményeit, az ebből következő határait és lehetőségeit. Az önismeret minden esetben fejleszthető, ennek eszköze az önmegfigyelés és önelemzés, illetve környezetünk reakcióinak pontos értelmezése, énképünkhöz illesztése. A pszichológiai munkában az önismeret kapcsán ezért kiemelt szerepet játszanak a csoportos foglalkozások.

Találd meg a helyes arányokat!

Ahogy a klasszikus pszichológia megközelítése is mutatja, az önismeret és az önfejlesztés bizonyos elemeit fizikai edzésként is felfoghatjuk. Számos olyan pragmatikus megközelítés létezik, amely igyekszik optimalizálni az önismereti munkát. Ezek közül egyik kedvencünk Nick Trenton, aki nagyon hatékony „edzéstervet” ad az önismereti munkához. Meglepő módon azonban ez a munkaterv nem a tonnás lelki problémák cipeléséről szól. Trenton mottója, Ne agyald túl, engedd el azt üzeni, hogy az önismeret nem önmarcongolást jelent. Az amerikai pszichológus sikerkönyvében azt bizonyítja be, hogy az önismeret felszabadultságot eredményez, megszűnnek azok a „túlgondolások”, amik megakadályozzák a személyiség valódi fejlődését.

Önismeret és kommunikáció: vedd kezedbe az irányítást!

Az önismeret megszerzése, illetve az önfejlesztés egyik pozitív következménye, hogy ennek révén fejleszthetjük képességeinket is. Ezek közül az egyik legfontosabb a kommunikáció. A stabil önismeret ugyanis első sorban jelenlétünkben, párbeszédeinkben, magatartásunkban válik tetten érhetővé önmagunk és mások számára. A kommunikáció ezért visszaigazolás, Patrick King, Beszélgess könnyedén bárkivel című műve például az önismeret kifejezését az önmegvalósításhoz közelíti. King rámutat arra, hogy az önismeret megszerzése során és után nem elégedhetünk meg passzív, önreflexiós, önelemző képeségekkel. Az amerikai szerző bemutatja, megfelelő technikák elsajátításával lehetőségünk nyílik arra, hogy belülről fakadó, irányított kommunikáció révén olyan sikereket érjünk el, amire korábban nem láttunk esélyt.

Törj ki a sötétből!

Az önismeret megszerzésének vágya sokszor kényszerből, életmentő módon születik meg az emberekben. Vannak olyan elakadások, traumák, amik sokáig megakadályozzák, hogy önmagunk lehessünk, és ez az állapot az önértékelés lerombolásához, szenvedélybetegségekhez vezethet. Korábbi példánk alapján az ilyen élethelyzetben lévő ember a saját hibáiból sem tud tanulni. Ilyenkor jön képbe a korábban említett pszichológiai kezelés, de tudni kell, hogy akarat nélkül ez sem jelent garanciát a gyógyulásra. Ahhoz, hogy végre találkozhassunk önmagunkkal, szembe tudjunk nézni gyengeségeinkkel, kiszolgáltatottságunkkal, megtanuljunk elengedni és szeretni, felismerjük és gondozzuk értékeinket, ahhoz nagyon sok akaraterőre és persze támogatásra van szükségünk. Ebben a helyzetben nagy segítség, hogy megismerjük mások küzdelmeit, tapasztalatait és biztatását. Egy ilyen „segítő”, önismereti kalauz például Yung Pueblo, Lehet könnyebb című könyve, amelyben a világhírű szerző leírja azt az utat, ami elvezetett az önpusztítástól az érzelmi érettségig, a haláltól a jelen zavartalan és boldog megéléséig.

Reméljük, ez a néhány példa is megmutatta: minden út önmagunkhoz vezet. Életünk első és legfontosabb feladata, lehetősége az önismeret megszerzése. Erre alapozva a saját életünket élhetjük, kiteljesedhetünk, azzá az emberré fejlődhetünk, aki lenni szeretnénk, akik vagyunk. Meggyőződésünk, hogy az élet értelme ez, a pozitív, belülről táplálkozó hatékony jelenlét a világban, annak a csodának a zavartalan megélése, ami az élet maga. A Good Life Books Kiadó küldetésének tekinti az önismeret erősítését. Tekintsd meg kínálatunkat, az igényesen válogatott, klasszikus és best sellers önfejlesztő írásokat tartalmazó kiadványainkban Te is biztosan megtalálod azt a művet, amelyre éppen most szükséged van saját önismereti utadon. Jó olvasást kívánunk!

Az oldal tetejére