Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gyakorlatok a túlgondolás ellen

Gyakorlatok a túlgondolás ellen

Pontosan mit értünk túlgondoláson? Amikor az ember olyan sokat és hosszan elemez bizonyos dolgokat, kérődzik rajtuk és aggódik miattuk, aminek már a mentális egészsége látja kárát. Amikor túlgondoljuk a dolgokat, az agyunk túlságosan felpörög. Elménk fölöslegesen kezd járni, amikor a mentális folyamatok felett elveszítjük az irányítást. Ha egy életen át önmagunkat és az életünket elemezzük, abból kellemetlen, irányíthatatlan és önleértékelő gondolatok fakadnak. Normál esetben az agyunk segít hatékonyabb megoldásokat találni a nehézségekre. A túlpörgő agy azonban feleslegesen bonyolódik mentális tevékenységekbe, legyen az elemzés vagy értékelés.

A szorongásnak két fő eredője van. Az egyik mi magunk vagyunk a másik kiváltó oka pedig a környezetünk. A kognitív viselkedésterápia segítségével be tudjuk azonosítani és meg tudjuk változtatni ezeket a gondolati mintákat, így javul a mentális állapotunk.

Elterjedt a fekete-fehér gondolkodás, amikor mindent szélsőségesen látunk – rémes vagy mennyei –, illetve a pozitív dolgok leértékelése és a túlzott negatívumokra koncentrálás minden lehetséges kimenet esetében. Valahányszor úgy érzed, hogy belecsúszol a negatív gondolati mintádba, azonosítsd, milyen helyszín, helyzet vagy esemény előzte meg a gondolatot, pontosan milyen gondolat fogalmazódott meg benned, és a torzítás melyik fajtájához tartozott. Ezután gondolj ki egy racionális választ az adott gondolatra.

A szorongás és a túlgondolás leküzdését segítő stratégiák elsajátítása mellett az igazán maradandó átalakulás eléréséhez szükséges alapvetően megváltoztatni a hozzáállásunkat és a felfogásunkat.

 Öt ilyen attitűdöt lenne célszerű beépítened a szemléletmódodba:

-   Az első azt mondja, koncentrálj arra, amit irányítani tudsz, ne arra, amit nem tudsz. Ha képes vagy kontrollálni valamit, tedd azt! Ha viszont nem megy, ne aggódj! Nem változtathatsz meg mindent, a legjobb, ha egyszerűen elfogadod az ilyen dolgot és továbblépsz.

-   A második gondolat lényege, hogy arra fókuszálj, amit meg tudsz tenni, ne arra, amit nem. Ez hasonlít az elsőre, de sokkal konkrétabb.

-   A harmadik attitűd értelmében koncentrálj arra, amid van, ahelyett, amid nincs. Gyakran feledkezünk meg arról, ami a rendelkezésünkre áll, ehelyett azon kesergünk, ami hiányzik. Ezt azonban helyre billenthetjük azzal, ha tudatosan számba vesszük a jó dolgokat az életünkben.

-   A negyedik gondolat szerint figyeljünk a jelenre: élj a jelenben, ne a múltban vagy a jövőben, mert a „mi lenne ha gondolatok túlgondoláshoz vezetnek.

-   Végezetül, jobb azzal törődnünk, mire van szükségünk ahelyett, amire vágyunk, mivel nem kaphatunk meg mindent, amire vágyunk. Ez segít majd arra koncentrálnod, ami valóban nélkülözhetetlen. 

A gondolatokat azonosítsd gondolatokként, a múltbeli történeteket személyesítsd meg, és szegezd nekik a kérdést, hogy a probléma megoldását szolgálják, vagy csupán újra rágódásra csábítanak. 

Nick Trenton- Ne agyald túl a gyakorlatban

Tartalomhoz tartozó címkék: önfejlesztés
Az oldal tetejére